2017.10.12   szerző: hp   hozzászólások: 0

Október 20-23. között Budapesten a Puskin moziban és 13 további város mozijában hetedik alkalommal nézhetjük meg a világ művészfilmtermésének legjavát a Mozinet Filmnapokon. 4 nap, 17 fontos film, jelentős részük jóval a hivatalos mozibemutató előtt. Összeállításunkban az öt legizgalmasabbnak tűnőt vettük elő.

5 kihagyhatatlan film premier előtt

1.      Megtorlás

Guy Pearce,  Dakota Fanning, valamint a Trónok harca sorozat két sztárja, Kit Harington (Havas Jon) és Carice van Houten (Melisandre) egy brutális, Tarantino hangulatú thrillerben? A karizmatikus és kegyetlen prédikátor és a rettegő néma asszony macska egér játékát kevesen élik túl. De vajon győzhet-e egy nő ebben a véres játszmában?

81 Megtorlás  (2016)

horror | thriller | western

„Óvakodjatok a hamis prófétáktól” – hirdeti a vadnyugati kisvárosba érkezett új tiszteletes (Guy Pearce). A karizmatikus férfi gyorsan megnyeri magának a közösség tagjait,... több»

2.      Eszeveszett esküvő (néhány nap alatt csaknem egymillióan látták)

Az Életrevalók minden idők legsikeresebb francia filmje volt, mi is imádtuk. A film alkotópárosának esküvős vígjátékát a francia premier után néhány nap alatt csaknem egymillióan látták. Külön izgalmas, hogy végre ez egy olyan film, ami nem a násznép és az izguló házasok, hanem a háttérben dolgozók szemszögéből mutatja be az eseményeket: a rendezvényszervező az utolsó pillanatig próbálja összetartani a szálakat, de mintha mindenki ellene esküdött volna...

vígjáték

Minden idők legsikeresebb francia filmje, az Életrevalók rendezői visszatértek ahhoz a műfajhoz, amely naggyá tette őket. Az Eszeveszett esküvő egy életigenlő, fergetegesen... több»

3.      Szeretet nélkül

Oroszország Oscar-nevezettje Cannes-ból már hazahozta a zsűri díját. Ha végül a Szeretet nélkül és a Testről és lélekről is bekerül az öt legjobb közé, akkor Enyedi Ildikó filmjének legnagyobb konkurenciája lehet a néhány éve Oscarra jelölt Leviatán rendezőjének új mozija. A dráma egy széthullott házasság története, ahol az éppen válófélben lévő, már rég különélő pár kénytelen újra kommunikálni egymással kisfiuk eltűnése miatt. Csipetnyi orosz valóság Moszkva lakótelep dzsungelében.

dráma

Andrej Zvjagincev, az Oscar-díjra jelölt Leviatán rendezője a legújabb filmjével a zsűri díját nyerte el Cannes-ban. A Szeretet nélkül a képmutató és kilátástalan orosz... több»

4.      Viszontlátásra odafönt

Aki szerette az Amelie csodálatos élete és a Hosszú jegyesség című francia filmeket, annak biztosan a Viszontlátásra odafönt lesz a kedvence! Nagy költségvetésű, grandiózus látványvilágú mozi, amiben két leszerelt katona bosszút esküszik az állam és a főhős szívtelen apja ellen. Ehhez egy hatalmas csalást eszelnek ki, de vajon mindannyian meg tudnak lépni a vagyonnal?

Pierre Lemaitre idehaza is népszerű, Goncourt-díjas regényének méltó és feledhetetlen adaptációjában a nagyképű Pradelle főhadnagy (Laurent Lafitte) a háború utolsó... több»

5.      Fortunata

Idén Cannes-ban az Un Certain Regard szekció ettől a filmtől volt hangos, főszereplőnője, Jasmine Trinca el is nyerte a legjobb színésznő díját. Egy kislányát egyedül nevelő anyát alakít a mindig pezsgő Rómában, aki saját fodrászszalonról ábrándozik, de a valóságba könnyen visszaránthatja erőszakoskodó exférje és a gyerekpszichológus, akivel a tiltott viszony ellenére a közös jövőt reméli.

77 Fortunata  (2017)

dráma

Fortunata (Jasmine Trinca) egy önmagát szerencsésnek tartó egyedülálló anya a mindig pezsgő Róma külvárosában. Élete telis-tele van embert próbáló kihívásokkal, mégis... több»