8 friss Oscar-díjas film, amit már otthonról streamelhetsz

Jó hírek a koránkelőknek! Cikkünkben összegyűjtöttük azt a nyolc Oscar-díjas filmet, melyeket már a különböző streaming platformokon is megnézhettek! Ti melyikkel kezditek?

#8

64 Navalnij  (2022)

(2) (1)

dokumentum

HBO Max

Alexei Navalny 2020 augusztusában túlélt egy halálos idegméreggel elkövetett merényletet. Hónapokig tartó felépülése során megdöbbentő felfedezéseket tesz az ellene... több»

Az HBO Maxon nézhetjük a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscart elnyerő Navalnijt! / A Navalnij című, szenzációsan lebilincselő új dokumentumfilm füstölgő pillanata nem semmi. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetővel és Christo Grozev bolgár újságíróval mélyen benne vagyunk az oknyomozásban, aki a 2020 augusztusi mérgezés ügyében nyomoz, amely majdnem véget vetett Navalnij életének. A film ezen pontjára már jelentős bizonyítékokat gyűjtöttek össze arra vonatkozóan, hogy a merényletet a Kreml rendelte meg, de ez még mindig nem készít fel arra a jelenetre, amelyben Navalnij elkezdi felhívni a merénylet végrehajtóit, és egyenként szembesíti őket azzal, amit tud. Az első néhány ember azonnal leteszi a telefont. De aztán Navalnij - megmutatva némi okosságot és bátorságot, ami segített neki abban, hogy a Putyin-ellenes ellenállás nyilvános arca legyen - megpróbál másképp beszélni az egyikükkel, és úgy tesz, mintha a Kreml egyik funkcionáriusa lenne, aki válaszokat követel arra, hogy miért nem sikerült a mérgezés. Navalnij és kollégái legnagyobb megdöbbenésére a másik oldalon álló férfi egyenesen belelép a csapdába, és elkezd egyik terhelő titkot a másik után elárulni, beleértve azt is, hogy a halálos idegméreg, a Novicsok hogyan jutott Navalnij szervezetébe. Ez egy olyan pillanat, amely megdöbbent minden résztvevőt - még az általában rendíthetetlen Grozev is elborul a feldobottságtól és a hitetlenkedéstől - egy olyan dokumentumfilmben, amely egy remek thriller gyorsaságával és feszültségével mozog.
#7

dokumentum | rövidfilm

Netflix

Az elefántsuttogók egy dél-indiai házaspár történetét követi, akik beleszeretnek Raghuba, a gondjaikra bízott árva elefántba, és fáradhatatlanul dolgoznak a túléléséért. A... több»

Rendező: Kartiki Gonsalves
A legjobb rövid dokumentumfilm nyertese is a Netflix kínálatába vándorolt. / Kartiki Gonsalves Indiában játszódó Az elefántsuttogók című filmjének őslakos házaspárja már akkor nagylelkű lelkek voltak, amikor a kamerák megérkeztek, hogy megörökítsék munkájukat, amellyel az elárvult ázsiai elefántok teljes egészségének helyreállítását végzik. Bár a filmet túlbecsülték és túlértékelték, a fajok közötti együttélés ábrázolásában ez egy szívből jövő, bár egyszerűbb párja a "Minden, ami lélegzik" című dokumentumfilm-jelöltnek.
#6

akció | dráma | kaland | sci-fi | thriller

Disney+ | Telekom TVGO

T'Challa, ismertebb nevén Fekete Párduc, Wakanda királya 2022-ben visszatér a mozivászonra! A Marvel moziverzumának ötödik fázisába tartozó Fekete Párduc 2 rendezői székét a... több»

A legjobb jelmez díját elnyerte Marvel kalandot a Disney+ csatornáján élvezhetjük otthonunkból!
#5

87 Top Gun: Maverick  (2022)

(56) (23)

akció | dráma

SkyShowtime | Netflix

A légierőnél töltött három évtizednyi szolgálat után Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) tesztpilótaként folytatja karrierjét. Nem akarja, hogy kitüntetésben részesítsék,... több»

SkyShowtime-on streamelhetjük. Végül csak legjobb hang díját nyerte le Tom Cruise nosztalgiázós mozija. / "Ha gondolkodsz, halott vagy." Ez Tom Cruise egyik legemlékezetesebb mondata a Top Gunból, egy figyelmeztető emlékeztető, hogy amikor a motorod kigyullad, vagy egy ellenséges pilóta célkeresztbe vesz, a tétovázás halált jelent. Akarva-akaratlanul a mondat azt is sugallja, hogyan lehet a legjobban élvezni Tony Scott 1986-os halhatatlan blockbusterét: A legjobb, ha nem gondolkodunk túl sokáig vagy erősen a buta cselekményen, a kopottas romantikán, az amerikai katonai hatalom fetisizálásán vagy a de rigueur hihetőségi problémákon. A kulcs az, hogy Cruise magasan repülő Maverickjéhez hasonlóan átadjuk magunkat a féktelen ösztönök és a tiszta szenzáció világának, hogy élvezzük a film sikoltó sugárhajtású repülőgépek és dübörgő Giorgio Moroder szimfóniáját, nem is beszélve a sok szeretettel fényképezett torzóról és izmo felsőtestekről. A repülőgépek még mindig zúznak és az izmok még mindig csillognak a gyakran nevetségesen szórakoztató Top Gunban: Maverickben.
#4

akció | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Netflix | Telekom TVGO

Borzalmas fenyegetés készül eltörölni az összes, létező univerzumot. Látszólag semmi remény arra, hogy bárki is megmeneküljön, de talán még nincs minden veszve. A létet... több»

A díjátadók legnagyobb nyertese! 7 Oscart vihetett haza az alkotógárda: legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb film, legjobb rendezés, legjobb női főszereplő, legjobb női mellékszereplő, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb vágás. A Telekom TVGO-n érhető el. / A vicces, kusza, megható, groteszk, néha üdítő és sokszor bosszantó 140 percig tartó alkotás fájdalmas tud lenni, és tudja is ezt. A film tele van ötletekkel, viccekkel, siránkozásokkal, szekvenciákkal és néhány remek színésszel, akiket már láttál (ha közel sem eleget), és úgy tör rád, mint egy meleg ölelés, kung-fu vágásba csomagolva: Egyszerre édes, szentimentális történet egy kínai-amerikai családról és vad, maximalista érzéki támadás. Végül a sok kavargó rész egy figyelemre méltóan koherens cél körül egyesül: ritka és káprázatos bemutatót nyújt egy megawattos előadóművésznek, aki vicsorog, zihál, üt, rúg, ugrik, szaltózik, szárnyal és végül mindent meghalad. Ez Michelle Yeoh, aki régóta Ázsia egyik legjobb akciósztárja, de - a korai áttöréstől (Tigris és sárkány) a presztízs csalódásokon (Egy gésa emlékiratai) át néhány nagyszabású mellékszerepig (Őrült gazdag ázsiaiak, Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája) - sosem élvezte azt a látványos hollywoodi karriert, amit régóta megérdemelt volna. (Még a Mindenhol... is, amelyet eredetileg Jackie Chan számára terveztek, mielőtt Daniels úgy döntött, hogy a főszerepet újra nőként képzeli el, szintén majdnem elkerülte őt). Yeoh sztárságát kísérti annak gyötrelme, ami lehetett volna, és ez a gyötrelem ott lebeg Evelyn Wang felett is, aki egy stresszes, kétségbeesetten beteljesületlen nő, aki az adóhivatal csövébe néz, amikor az akció beindul...
#3

akció | dráma | háborús | történelmi

Netflix

Egy fiatal német katona az első világháború nyugati frontján borzasztó események tanúja és elszenvedője lesz, melyek során kénytelen megtapasztalni a velőig hatoló szorongás... több»

A legjobb nemzetközi film, legjobb operatőr, legjobb filmzene, legjobb díszlet díjait hozta el. A Netflixen látható. / Az Edward Berger által rendezett eposz aligha az első film, amely - meglehetősen meggyőzően - azt állítja, hogy a háború maga a pokol. Ez azonban Erich Maria Remarque első világháborús regényének első olyan filmes adaptációja, amelyben a németek valóban németül beszélnek. A könyv korábbi filmváltozataiban - Lewis Milestone 1930-as Oscar-díjas filmjében és Delbert Mann 1979-es tévéfilmjében - angolul beszélő színészek alakították a Kropp, Müller és Tjaden nevű férfiakat, ami némi kognitív disszonanciát okozott, de aligha csökkentette drámai erejüket vagy céljukat. És ez a cél - a lövészárok-háború borzalmainak dicsőítése, a nacionalizmus ostoba hiúságának kigúnyolása és a tömeges halál értelmetlenségének és kegyetlenségének elítélése - olyan cél, amelynek mindenképpen túl kell lépnie a nyelvi és kulturális korlátokon. Ennek ellenére ez a szilárd, felkavaró új adaptáció, amely Németországot képviselte a nemzetközi film Oscar-díjért folyó versenyben, figyelemre méltó precedenst teremt. Tagadhatatlanul nagy ereje van annak, hogy Remarque egykor sorozatban megjelent regényét - amely annyira határozott háborúellenes állásfoglalás, hogy a nácik néhány évvel 1929-es megjelenése után szabályosan betiltották - eredeti nyelven viszik a vászonra. A valódi német színészek látványa ezekben a szerepekben csak tekintélyt kölcsönözhet Remarque siratóénekének egy olyan nemzedék - az ő nemzedéke - felett, amelyet "elpusztított a háború", és ez még inkább megerősíti a film borzalmasan zsigeri realizmusát.
#2

81 Pinokkió  (2022)

(7) (3)

animáció | családi | dráma | fantasy | musical

Netflix

A klasszikus mese sötét hangulatú animációs változata az ikonikus rendező, Guillermo del Toro tolmácsolásában. több»

A legjobb animációs film nyertese 2023-ban. A Netflixen streamelhető. / Minden Pinokkió egy-egy csodabogár filmes reménye, hogy Carlo Collodi olasz író 140 évvel ezelőtti, egy faragott kisfiúról szóló történetének épp általa készített változatát egyszer majd igazi filmként fogadják el. (Roberto Benigni és a Disney is kétszer próbálkozott már.) Meglepődünk-e hát, hogy az Oscar-díjas Guillermo del Toro - aki talán legközelebb áll egy Geppettóhoz, tekintve az általa elképzelt világok aprólékos gondosságát - több mint egy évtizede készíti a sajátját? És vajon csoda, hogy a "Guillermo del Toro Pinokkiója" stop-motion választása éppen az a modellező varázslat, amire ennek a mesének szüksége van ahhoz, hogy újra új-régi érzéssel töltse fel? A Collodi szelleméhez közelebb álló sötétebb hangvételt a commedia dell'arte érzékenységgel kombinálva az ismerős elemek és bizarr kitérők tekintetében, Del Toro, társ-forgatókönyvírója, Patrick McHale és társrendezője, Mark Gustafson - egy stop-motion veterán, aki most kapja első nagyjátékfilmes elismerését - inkább egy Frankenstein által átdolgozott mesét készített, mint valami tiszteletlen választ az egérház 1940-es kézzel rajzolt klasszikusára. Ez jó dolog. Néha furcsa, kínos, néha pedig nyűgösen modern, de többnyire jó.
#1

animáció | családi

Apple TV+

Egy fiút, egy vakondot, egy rókát és egy lovat követhetünk nyomon, akik barátságot kötnek, és együtt utaznak, miközben a fiú otthont keres. több»

A film elnyerte a legjobb animációs rövidfilm díját. /  Apple TV-n és HBO Maxon nézhető! / Charlie Mackesy számára sok minden megváltozott az elmúlt néhány évben. A brit író és művész emlékszik, amikor az ágyában feküdt, és elképzelte, ahogy "A fiú, a vakond, a róka és a ló" című könyvének szereplői mozognak a plafonon. Látta a hóesést. Gondolatban hallotta a zenét. De soha nem gondolta volna, hogy egyszer majd társírója és társrendezője lesz a történet filmváltozatának. Vagy hogy a film végül animációs rövidfilm Oscar-díjat nyer. Mackesy kezdetben a barátainak kezdte el rajzolni az elgondolkodtató karaktereket, a képeket egy WhatsApp-csoportban osztotta meg, később pedig az Instagramon posztolta őket. A reményről, a félelemről és a kedvességről szóló elmélkedéseik erősen rezonáltak, ezért Mackesy megalkotta számukra a narratívát. A történet egy kisfiút követ, aki eltéved az erdőben. Ott összebarátkozik egy süteményt kedvelő vakonddal, egy bölcs lóval és egy pajkos rókával. Együtt járják be a havas vadont, és egymás társaságában találnak vigaszt, miközben kérdéseket tesznek fel és lehetséges válaszokat kínálnak a nézőnek. A könyvhöz hasonlóan a film is tele van bölcs mondásokkal arról, hogy miért fontos a barátokkal az oldalunkon átvészelni a vihart, és hogy a sebezhetőséget erősségként használjuk.