J. K. Rowling epikusnak mondható Harry Potter regényfolyama alighanem az egyik legmeghatározóbb kortárs műnek mondható. A szerző meglehetősen részletgazdag képet alkotott a fantáziadús és kalandos varázslóvilágról, azonban még így is számos kérdés maradt megválaszolatlanul, amelyek közül most össze is gyűjtöttünk egy csokorra valót.

1. Honnan tudják a baglyok, kinek kell kézbesíteni a levelet?

Állítólag baglyok is rendelkeznek varázserővel, ennek köszönhetően mindig tudják, hová kell kézbesíteni a levelet, persze némi idomítás is szükségeltetik.

2. Mi történt Harry varázsló rokonaival?

J.K. Rowling elmondása szerint apja egyedüli gyermekként látott napvilágot, nagyszülei pedig túl idősek voltak már, így maradt egyedüli lehetőségként, hogy a Dursley családhoz kerüljön a fiú.

3. Hogy volt képes Alastor Mordon átlátni a láthatatlanná tévő köpenyen?

Az egyik legnehezebb kérdés, valószínűleg a varázsszem segítségével. Nem lehet véletlen tehát, hogy Umbridge meg akarta szerezni.

4. Hugrabug Helga öröksége és szerepe Roxfort megalapításban.

A legtöbb ház alapítójára és történetére mérföldekkel nagyobb hangsúly helyeződik, mint Hugrabug Helga szerepére, bár valószínű, hogy neki köszönhetjük A Szükség Szobáját.

5. Hogy is néznek ki a mumusok valójában?

Kétséges, hogy bárki is látta valójában, hogy miként is fest egy mumus, bár erre helyes választ adhatna maga Alastor Mordon.

6. Milyen kapcsolat is lehet Dumbledore és Voldemort között a főnixmadár, Fawkesnek köszönhetően.

Közismert, hogy Fawkes tolla adja Harry és Voldemort varázspálcájának magját, az azonban tisztázatlan maradt, miként is került ez a toll Olivanderhez, a pálcakészítőhöz.

7. A kimondatlan borzalmak.

Két kérdést nem mert maga J.K. Rowling sem bővebben kibontani: miként alkotta meg Féregfark Voldemort kezdetleges testét? Miként és milyen körülmények között alkot meg valaki egy Horcruxot?

8. A Mágiaügyi Minisztérium sötét részlegei.

Mondani se kell, hogy a spirituszban ázó agyak és persze a jóslatok. Mind-mind olyan hátborzongató helyszín, amelyeknek eredetéről nem tudtunk meg többet.

9. Mi is volt az a fátyol?

Tulajdonképpen Sirius haláláról van szó, amikor Harry fogadott keresztapja egy titokzatos fátyol mögé zuhan, miután halálos átok éri.

10. Hagrid fogantatása.

Oké, talán nem ez a legégetőbb kérdés, amelyre a rajongók választ szeretnének kapni. De Hagrid félig ember, félig pedig óriás, amely bizony felvet egy igencsak különös kérdést.