A világ (egy része) újra Harry Potter lázban ég. A Grindelwald ámokfutását feldolgozó mellékág két eddigi epizódja körül sem volt akkora felhajtás, mint a minap megjelent Harry Potter 20. évforduló - Visszatérés Roxfortba körül. Az időzítés nyilván nem véletlen, hiszen néhány hét eltéréssel épp húsz éve, hogy megjelent az első rész a mozikban. De mit is mutathat nekünk ez a kis reunion? Sok érdekes titokra derült fény a filmekkel kapcsolatban, mi most ezek közül az öt legizgalmasabbat meséljük el nektek!

Kezdjük is a sort a film egyik negatív karakterével és az őt alakító színésszel! A maga rideg és öntelt valójában Lucius Malfoy az egyik legellenszevesebb alak volt a franchise-ban, akit Jason Isaacs nagyszerűen keltett életre. Pedig a színésznek egészen más elképzelései voltak. Ő eredetileg Gilderoy Lockhart szerepére jelentkezett, de a rendező a meghallgatáson egy másik szöveget is felolvastatott vele. A színész azért is vonakodott egy negatív karaktert elvállalni, mert akkoriban készült Hook kapitány szerepére is és nem akart két gyerekfilmben is gonoszt alakítani. Végül azonban pont ezért kapta meg a szerepet, mert annyira látszott rajta az utálat.

Richard Harris az első két moziban alakíthatta Dumbledore professzor karakterét, mielőtt elhunyt. A második filmben fontos szerepet kapott az irodája és az ott élő Fawkes, a főnix is. Érdekes sztori, hogy amikor a színész belépett a forgatás helyszínére, meglátta a Fawkesról készült animatronic bábut. Az olyan élethűre sikeredett, hogy Richard Harris először azt hitte, hogy élő madarat lát. Azt gondolta, milyen ügyesen kiképezték az állatot, amely még reagál is rá. Pedig valójában volt egy kamera a robot szemében, az üzemeltetői pedig nem akarták megtörni a varázst, ezért mozgatták a „madarat”.

Sokat lehetett arról hallani, hogy Emma Watson beleszeretett az egyik színésztársába, aki érdekes módon épp a Draco Malfoyt alakító Tom Felton volt. A színésznő elmondása szerint akkor zúgott bele, amikor az egyik felkészítő foglalkozáson a gyerekeknek le kellett rajzolnia, szerintük hogy néz ki Isten, és Tom Felton egy gördeszkázó lányt rajzolt. A színész egyébként azt vallja, hogy ő is szerelmes volt Emma Watsonba, csak épp kettejük szerelme végig plátói maradt. A jó kapcsolat köztük egyébként máig is tart.

Ha már Emma Watson, a színésznő egy ponton elég közel került hozzá, hogy kilépjen a franchise-ból. A negyedik rész forgatása előtt nagyon sokáig vacillált, hogy visszatérjen-e. Egyrészt félt a folytatástól, mert a negyedik részben nem csak az általuk alakított karakterek, de a valóságban ők maguk is épp a pubertás elején jártak. Másrészt nagyon magányosnak érezte magát, ami elsősorban a szereppel járó hírnév miatt alakult ki. De nem ő volt az egyetlen, aki ilyen gondokkal küzdött, Rupert Grint saját bevallása szerint az első perctől az utolsóig hasonló érzéseket élt meg. Végül szerencsére mindketten végigcsinálták az egészet.

Végül, de nem utolsósorban egy érdekesség a három főszereplőről. Daniel Radcliffe, Emma Watson és Rupert Grint egyetértett abban, hogy a nyolc film tíz évig tartó leforgatása komoly nyomot hagyott bennük. Tíz éven keresztül játszották ugyanazt a figurát, így az utolsó rész forgatása után nagyon nagy űrt éreztek. Nehezen találták meg újra önmagukat, mert egy picit mindannyian azzá váltak, akit addig játszottak. Újra választ kellett keresniük arra, hogy kik ők, mit szeretnek és mit szeretnének az élettől. Rupert Grint még a saját nevét is furcsának, idegennek érezte egy darabig.