Brendan Fraser (galériánkban) szinte felismerhetetlen a smink és a protézisek rétegei alatt, ahogy egy közel 300 kilós embert alakít Darren Aronofsky sötét drámájában, amely Samuel D. Hunter színdarabján alapul. Végre itt A bálna magyar szinkronos filmelőzetese.

MIT GONDOL FRASER A SZEREPRŐL?

"Olyan lesz, amilyet még nem láttál" - mondta nemrég Fraser az alakításáról. "Igazából ennyit tudok csak mondani... (...). Ez biztosan messze áll mindentől, amit eddig csináltam, de hogy ne legyek szemérmes... Tudom, hogy maradandó benyomást fog tenni".

NAGY OSCAR-ESÉLYEK?

Ez a maradandó benyomás pedig Fraser számára jó esélyt adhat arra, hogy jövőre versenybe szálljon az Oscar-díjért. Aronofsky nagyon jó eredményeket tud felmutatni, ha színészek rendezéséről van szó. Ellen Burstynt a Rekviem egy álomért című filmben nyújtott alakításáért jelölték a legjobb női főszereplőnek; Marisa Tomei és Mickey Rourke is jelölést kapott A pankrátor című filmért; Natalie Portman pedig a Fekete hattyú című filmben nyújtott alakításáért vihette haza az Oscar-díjat. 

A FOGADTATÁS

A film mindenesetre máris erős indítást kapott a díjátadó kampányához, hiszen ősszel a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon és a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták, ahol álló ovációval fogadta a közönség.

MIRŐL SZÓL?

A hivatalos szinopszis szerint A bálna egy "kóros elhízásban szenvedő, visszahúzódó angoltanár történetét meséli el, aki megpróbál újra kapcsolatba lépni elhidegült tinédzser lányával, hogy egy utolsó esélyt kapjon a megváltásra.

A SZEREPLŐK ÉS A RENDEZŐ

A bálna rendezője Aronofsky, a főbb szerepekben Brendan Fraser, Sadie Sink, Samantha Morton, Ty Simpkins, Hong Chau, Huck Milner, Sathya Sridharan és Ryan Heinke látható. 

HOGYAN TOVÁBB FRASER SZÁMÁRA?

Ez a film jelenti Fraser számára a nagy visszatérést, miután évekig csak kisebb szerepeket kapott (ebben nagy szerepe lehetett a szexuális zaklátásnak, melynek áldozatául esett), de a színész itt még nem áll meg, ugyanis jövőre Martin Scorsese Killers of the Flower Moon című filmjében is láthatjuk majd.

MIKOR ÉS HOL NÉZHETEM?

A bálna szerencsére a hazai mozikat sem kerüli el, február 26-án debütál itthon, addig is nézd meg az előzetest idelent.

75 A bálna  (2022)

dráma | vígjáték

Charlie, a 270 kilós, visszahúzódó angoltanár megpróbál újra kapcsolatba kerülni 17 éves lányával, Ellie-vel. Charlie elvesztette a lányát, amikor elhagyta a családját egy... több»