A Depp kontra Heard helyett: 4 true crime gyöngyszem a Netflixen, amit feltétlenül érdemes látnod

"Ennél értelmetlenebb aligha lehetne." "Összefüggéstelen." "Frusztrálóan sekélyes." Ez csak néhány a kritikusok értékelései közül a Netflix megosztó új, Depp kontra Heard című, true crime-dokumentumfilmjéről - a tavalyi, Johnny Depp és Amber Heard közötti ízléstelen, közelről követett bírósági csatáról, amely jelenleg a streaming-óriást uralja.

Azért mondjuk, hogy "megosztó", mert az Emma Cooper rendezőnő által készített limitált sorozatra adott reakciók eléggé ismerős, de mégis eltérő vonalakat mutatnak. Sok kritikus szerint azonban a Depp kontra Heard egy olyan bírósági dráma teljesen felesleges újramondása, amiről bárcsak soha ne hallottuk volna a zűrös részleteket.

Emlékeztetőül, hogyan kezdődött az egész saga, amit a háromrészes Depp v Heard is jól elmagyaráz: Heard egy véleménycikket tett közzé a The Washington Postban, amelyben úgy jellemezte magát, mint "a családon belüli erőszakot képviselő közszereplő", aki a "szexuális erőszak" ellen szólal fel. Anélkül, hogy megnevezte volna volt férjét, Deppet, ő és csapata rágalmazási perrel vágott vissza a cikkre, ami - előre láthatóan - őrjöngő médiaszerepléssé fajult.

Bár a sorozat jelenleg a Netflix első számú tévéműsora az Egyesült Államokban, az alábbiakat ajánlanánk helyette, ha a true crime tartalmak rajongója vagy. 

#5

dokumentum | krimi

Netflix

Dokumentumfilm azokról a szélhámosokról, akik milliókat kerestek a CO2-kvótakereskedelmen, majd a sikert követően egymásnak estek és elbuktak. több»

Rendező: Guillaume Nicloux
Ha szereted az olyan filmeket, mint az American Hustle vagy A Wall Street farkasa, akkor ez a 2021-es francia nyelvű Netflix-dokumentumfilm már az elején magával ragad. Íme a streamingszolgáltató hivatalos leírása a Lords of Scamhez: "Ez a dokumentumfilm nyomon követi a csalók felemelkedését és összeomlását, akik átverték az EU szén-dioxid-kvóta rendszerét, és milliókat tettek zsebre, mielőtt egymás ellen fordultak." Elég érdekesek a csalás középpontjában álló kétes alakok is, különösen az egyik simulékony beszédű szélhámost, aki a Bond- vagy az Ocean's-franchise-okban sem lenne rossz helyen.
#4

dokumentum | krimi

Netflix

Fan Schneider, egy kisvárosi gyógyszerész 1999-ben egy kábítószer üggyel kapcsolatos lövöldözős során elveszíti a fiát. Hónapokkal később megdöbbenve tapasztalja, hogy... több»

Ez a krimisorozat tulajdonképpen tökéletes kiegészítője a Painkillernek, a Netflix opioidjárvány eredetéről szóló drámájának, amely valójában a világ első számú sorozata ezen a héten. A The Pharmacist/A New Orleans-i gyógyszerész egy Netflix limitált sorozat, amelyet Julia Willoughby Nason és Jenner Furst rendezett, és arról szól, hogy egy férfi a fia elvesztése utáni gyászát hogyan csatornázta keresztes hadjáratba az opioidválság mögött álló hatalmi szereplők ellen. A Netflix hivatalos szinopszisából: "1999-ben, miután elvesztette fiát egy kábítószerrel kapcsolatos lövöldözésben New Orleansban, és a rendőrségtől nem kap válaszokat, egy kisvárosi gyógyszerész - Dan Schneider - legyőzi az esélyeket, amikor kitartó hajszába kezd, hogy megtalálja és bíróság elé állítsa fia gyilkosát. De hónapokkal később a fia függőségének és tragikus halálának hullámzó hatásai újra megtalálják őt, amikor aggasztóan sok fiatal, látszólag egészséges ember kezdi meglátogatni Dan gyógyszertárát nagy dózisú OxyContin receptekkel. Dan már jóval azelőtt megérezte a válságot, hogy az opioidjárvány országos figyelmet kapott volna, és küldetést tűzött ki maga elé: Megmenti a közösségében élő többi fiú és lány életét." 
#3

74 A Tinder-csaló  (2022)

(15)

dokumentum | krimi

Netflix

Egy csaló a közismert és elterjedt társkereső appot használja arra, hogy nőket hálózzon be, és több millió dollárt kényszerítsen ki belőlük. több»

Rendező: Felicity Morris
A rendező Felicity Morris rendkívül hozzáértő kezei között ez a nagyjából kétórás saga egy sor nőt követ nyomon, akik beleszerettek egy "milliárdos" playboyba, akivel mindannyian a Tinderen ismerkedtek meg. A történet mindegyikükkel ugyanaz. Gyönyörű nők, egy mesebeli románc, egy jóképű, pénzes és nagyszívű kérő, aki le akarja venni őket a lábukról. Egészen addig, amíg meg nem változtatja a dolgokat, miután már "kifogta" a nőket. Valójában a The Tinder Swindler valószínűleg a legjobb dokumentumfilmek közé tartozik, amelyeket a Netflix kínál. A főszereplők meggyőzőek és szimpatikusak, a produkciós érték pedig itt inkább egy játékfilmmel van egy szinten.
#2

dokumentum | krimi

Netflix

Amikor rejtélyes laboratóriumi eredmények összekötik egy helyi kórházban történt halálesetek sorozatát, egy hős ápolónő összefog két kisvárosi nyomozóval, hogy beépülve... több»

Ez a Netflix-dokumentumfilm a valóságban történt eseményeket meséli el, amelyeket a Jessica Chastain által vezetett Netflix nemrég bemutatott, A jó nővér című filmje dramatizált, és amely egy ápolóról szól, aki gyilkolja a tehetetlen betegeket a kórházakban, ahol dolgozik. A Netflix hivatalos szinopszisából: "Charlie Cullen tapasztalt ápoló volt, akiben kollégái megbíztak és szerettek a New Jersey-i Somerset Medical Centerben. Egyúttal a történelem egyik legtermékenyebb sorozatgyilkosa volt, akinek a holttestek száma több százra tehető több északkeleti egészségügyi intézményben."...Cullen hangfelvételeit és az eseményekhez legközelebb állókkal - köztük a bejelentővel és ápolótársával, Amy Loughrennel, az ügyet felderítő nyomozókkal, Graeber íróval és az áldozatok családtagjaival - készített érzelmes beszélgetéseket felhasználva a film nyomon követi, hogy az igazság kezdetben túl sokkoló volt ahhoz, hogy bárki felfogja, és hogy Cullen borzalmas tettei még nagyobb veszélyt rejtenek egészségügyi rendszerünkben."
#1

30 Depp kontra Heard  (2023)

(1)

dokumentum | krimi

Netflix

Ez egy háromrészes dokumentumfilm arról a bírósági ügyről, amelyben Johnny Depp beperelte Amber Heardot, és amelyet 2023. május 21-től három egymást követő estén át... több»

Rendező: Emma Cooper
Szereplők: Johnny Depp, Amber Heard
Cooper láthatóan szerette volna megmutatni, mi történik, ha "a közvélemény bírósága" - a Netflix szerint - "elkezdi beárnyékolni a valóságot". A 200 órányi, élőben közvetített tárgyalási tudósítás felhasználásával, amely mind a hírmédiából, mind a közösségi médiából származik, Depp és Heard tanúvallomásait egymás mellett mutatják be.