Gyöngyössi Bence filmjéből megismerhetjük a legendás magyar doktor, Béres József életének, és a Béres Csepp történetét. A feltaláló már a hazai mozikban.

Hosszas kísérletezés után az 1960-as években Dr. Béres József rájött, hogy a növények betegségei hozzáadott nyomelemekkel kezelhetők. Feltételezve, hogy az eljárás állatok és emberek esetében is működhet, folytatta a kutatást, mígnem 1972-re elkészült a Béres Csepp, melyet elsőként saját magán és komoly betegségben szenvedő húgán tesztelt. A gyógytermék egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, a hatalom azonban mindent megtett, hogy a feltaláló munkáját megnehezítse, és a Béres Csepp hírnevét bemocskolja. Béres Józsefet kuruzslás vádjával feljelentették, ám a hiteles fellépésű, becsületességéről híres kutatónak sok pártfogója akadt. 
Az érzelemteli film nem csak a Béres Csepp története. A hatalommal szemben vívott szélmalomharc mellett bemutatja a hatvanas, hetvenes évek Magyarországát, a szocialista társadalom ellentmondásait, az egész lakosságot sújtó megtévesztést és félrevezetést.

A produkciót Kabay Barna, Petényi Katalin, Czető Bernát László és Fonyódi Tibor forgatókönyve alapján Gyöngyössi Bence rendezte, míg a főbb szerepeket Gáspár Tibor, Huszárik Kata, Für Anikó, Seress Zoltán, Székely B. Miklós és András Hatházi alakítják.

Íme 6 tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • A feltaláló Béres József születésének 100. évfordulója alkalmából került a mozikba.
  • A filmben számos jelenet látható Gyöngyössy Bence Cseppben az élet című tévés minisorozatából, melyet 2019-ben láthattak a Duna TV nézői.
  • A film forgatókönyvírói kimondottan Gáspár Tiborra írták A feltaláló szkriptjét, így a színésznek castingolnia sem kellett.
  • A film producere és társ-forgatókönyvírója, Kabay Barna elmondta, hogy különösen fontosnak tartja, hogy film a 60-as évek utáni generációkat is megszólítsa, azokat, akik ma már talán csak keveset tudnak a korabeli magyarországi viszonyokról.
  • A feltaláló rendezője, Gyöngyössy Bence egy interjúban elmondta, hogy a filmben Béres József életén keresztül bepillantást nyerhetünk a 60-as, 70-es évekbeli Magyarország társadalmába és a szocializmus rendszerébe.
  • A film cselekménye a Béres Csepp megalkotójának életén alapszik.

Hazai premierdátum: 2020.02.06.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: