A Szabadesés az év legjobb magyar filmje!

A MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya Pálfi György Szabadesés című filmjét találta a legjobbnak. A legjobb színésznő Molnár Piroska (Szabadesés, A nagy füzet), a legjobb színész Gálffi László (Utóélet, Fehér isten) lett.

Mivel tavaly a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya nem adott át játékfilmes díjat, így a kritikusok idén két év filmtermését díjazták. A legjobb filmnek járó B. Nagy László díjat Pálfi György kapta, azonban mivel a rendező külföldön tartózkodott, a rangos elismerés Pusztai Ferenc vett át. A Szabadesés  állami támogatás nélkül, nemzetközi koprodukcióban készült.

A filmet nem először tüntették ki nívós díjjal, tavaly a 49. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját, a legjobb rendezés díját, valamint az Europa Cinemas Label díját.

A mostani díjak a Szabadesést és az Utóéletet is gyártó KMH Filmben folyó szakmai munkának is elismerése. A produkciós céghez olyan korábbi, nemzetközileg is elismert alkotások fűződnek, mint a , a Pál Adrienn, A nyomozó vagy a Drága besúgott barátaim.