Hófehérke és a hét törpe 1937-es megjelenése óta a Disney számtalan nagyszerű és emlékezetes egész estés mesefilmmel lepte meg a rajongókat. A kilencvenes évekre mégis úgy tekint a szakma, hogy a stúdió alkotásai újra reneszánszukat élték, ebből kifolyólag talán sokak számára az 1991-ben mozikba került A szépség és a szörnyeteg maradt az egyik leglebilincselőbb produkció.

A mesefilm sikerét az elmúlt közel 26 évben csupán a filmváltozat tudta felülmúlni Emma Watsonnal a főszerepben. A franchise-hoz valójában Jackie Chan neve is köthető, hiszen ő volt az, aki a mesefilm kínai szinkronváltozatában, ráadásul a színész énekelte a zenésbetéteket is.

Mindezeken túlmenően a Szépség és a szörnyeteg nem az a fajta királylány történet, amelyet korábban megszokhattak a nézők a Disneytől. Pontokba szedtünk néhány érdekességet, miben is különbözik a produkció a stúdió korábbi hasonló alkotásaitól.

Belle intellektuális karakterét valójában a híres színésznő, Katharine Hepburn Fiatal asszonyokban nyújtott alakítása inspirálta.

Belle az egyetlen, aki szülőfalujában kék ruhát hord.

A film fináléjában látható táncot a Disney a Csipkerózsikaából használta fel újra.

Az egyetlen Disney mesefilm, amelyben nem derül ki a herceg neve.

Belle volt az első barnahajú hercegnő a stúdió mesefilmjeinek történetében.