Tóth Barnabás legújabb nagyjátékfilmje, az Akik maradtak 2019. szeptember 26-án kerül a hazai mozikba a Budapest Film forgalmazásában. A II. Világháború utáni Budapesten játszódó alkotás egy lélekemelő, könnyedséggel és melegséggel teli történet a szeretet gyógyító erejéről.  Az F. Várkonyi Zsuzsa regénye alapján készült film főszereplői a Jászai Mari-díjas Hajduk Károly és a ragyogó tehetségű fiatal színésznő, Szõke Abigél. A Susotázs rendezőjének új munkája az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült. A filmben olyan nagyszerű színészeket is láthatunk majd a vásznon, mint Nagy Mari, Simkó Katalin, Horkay Barnabás, Lukáts Andor, Zsurzs Kati, Jordán Adél, Stefanovits Angéla, Igó Éva, Spitzer Gyöngyi és Paizs Miklós és Varga Veronika Elkészült a film előzetese.

Aladár (Hajduk Károly) magányos nőgyógyász. Egyik fiatal páciense, Klára (Szőke Abigél), dacos kamaszlány, aki makacsul "várja haza" szüleit a haláltáborból a II. Világháború utáni Budapesten. Kettejük egymásra találása, majd páratlanul komplex és gazdag kapcsolata   áll e viharos történelmi időkbe ágyazott film középpontjában. Klára impulzív és makacs kamaszból fokozatosan fiatal nővé érik a férfi óvó szárnyai alatt, míg az orvos élete új értelmet nyer a lányról való gondoskodás által. Mindketten a túléléssel küszködnek, de talán több eséllyel, mint más kortársuk, mert korábbi életükből van elegendő szeretetforrásuk, ami nem csak 1944 traumáját segít begyógyítani, hanem tartást ad az 50-es éveket is átvészelni.

Bedő Barna, az előzetes vágója elmondta: ”Ez egy rendkívül szép, csendes, drámai film. Egy fájdalmas történetet mesél el, de tele van szeretettel és gyógyító erejű. Az Akik maradtak ezt a hatás nagyon egyszerű eszközökkel éri el. Egyből tudtam, hogy az előzetesnek is ezt a vonalat kell követni. Csendesen, visszafogottan rámutatni ennek a két embernek az egymásba kapaszkodására.” 

A film főszereplői a Jászai Mari-díjas Hajduk Károly és a ragyogó tehetségű fiatal színésznő, Szőke Abigél, de olyan nagyszerű színészeket is láthatunk majd a vásznon, mint Nagy Mari, Lukáts Andor, Zsurzs Kati, Jordán Adél, Stefanovits Angéla, Igó Éva, Spitzer Gyöngyi és Paizs Miklós. Az Akik maradtak F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült. A forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írták, az operatőr Marosi Gábor, a vágó: Mógor Ágnes. A film az INFORG-M&M FILM gyártásában, az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő.

Tóth Barnabás filmrendező, forgatókönyvíró, színész, producer, a Momentán Társulat alapító tagja a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 2003-ban végezte el. Susotázs című kisjátékfilmjét beválogatták a 2019-es Oscar-díj legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriájának 10 kisfilmet tartalmazó rövidlistájára.