Az 1999-es Amerikai szépség Sam Mendes karrierjének fordulópontját hozta, olyannyira, hogy egy évvel később ez a rendezői debütálás 5 Oscart hozott, köztük a legjobb filmnek járó Aranyszobrot. Bár Mendes még tapasztalatlan volt, a háttérben olyan nagyágyúk húzódtak meg, mint Steven Spielberg (akkoriban ő volt produkciót gyártó DreamWorks feje) és Alan Ball forgatókönyvíró.

A történet, melynek főszereplője egy életközepi válságban szenvedő férfi, Lester Burnham, aki családapaként már nem találja a helyét a világban, megcsalja feleségét, otthagyja a munkahelyét és aki lánya legjobb barátnőjének megszállottjává válik, a remek rendezéssel karöltve tette máig emlegetett kultfilmmé az Amerikai szépséget. Kult rovatunk legújabb cikkében ezúttal a filmet inspiráló hihetetlen, de igaz történetről rántjuk le a leplet.   

Nem kérdés, hogy egy 5 Oscar-, és 3 Golden Globe-díjas filmnek helye van a filmtörténet remekművei között, és mint ilyen alkotás, úgy az Amerikai szépség is megkerülhetetlen, mely máig tetemes rajongótáborral büszkélkedhet. Arról azonban talán már kevesen tudnak, hogy a filmet valós események inspirálták. Ha nem cseng ismerősen Amy Fisher és Joey Buttafuoco neve, akkor érdemes tovább olvasnod.

Az 1990-es évek elején az amerikai sajtót egy botrányos történet járt be: Fisher, akit a cikkekben csak a Long Island-i Lolitaként emlegettek, tizenhét éves volt, amikor arcon lőtte szeretőjének feleségét, Mary Joey Buttafuocot. A lány az eset után több mint hat évet töltött a rácsok mögött, míg Joey-t négy hónap letöltendőre ítélték, amiért szexuális kapcsolatot létesített az akkor még nem felnőtt korú Amyvel.  "Nyolc évig dolgoztam az alapötleten" - árulta el Alan Ball forgatókönyvíró. "A történet alapját Amy Fisher és Joey Buttafuoco ügye szolgáltatta. Amikor New Yorkban éltem, az Adweek-nek dolgoztam, és egy napon arra lettem figyelmes, hogy egy fickó egy képregényt árul az utcán, melynek főszereplői Amy és Joey voltak. A borító egyik felén egy szűzies Amy, a másikon a ragadozó alkatú Joey volt látható"- folytatta. Ennél a kezdő löketnél nem is volt szüksége többre, hogy 2000-ben besöpörje a legjobb forgatókönyvnek járó Oscart.  

A sikerben természetesen oroszlánrésze volt Sam Mendes végletekig precíz hozzáállásának is, a direktor ugyanis még a forgatás megkezdése előtt elkészítette a film teljes storyboardját (az összes jelenetét!), és természetesen ne feledkezzünk meg Annette Beningről és arról a Kevin Spacey-ről sem, akinek a kiégett családapa szerepe meghozta a második Oscarját (az elsőt a legjobb férfi főszereplő kategóriájában.)