65 Annabelle 3  (2019)

Kísértetiesen nehéz szétválasztani a valóságot és a képzeletet. A Démonok között franchise alkotói, élükön James Wan-nel mindent elkövetnek, hogy újra és újra elmondhassák: a Démonok között-filmek, amelyek a Warren-házaspár szelleműző eseteit dolgozzák fel, mindig a részletes esetleírásokon alapulnak, és amennyire a műfaj engedi, pontosan követik az egykori eseményeket.

Ám a sorozat leágazásai, az Annabelle-filmek vagy Az apáca teljesen a képzelet szülöttei. Vagy hát, majdnem teljesen.

Hiszen az Annabelle 3-ban (Annabelle Comes Home, hazai bemutató június 23.) szerepel Ed és Lorrain Warren (Vera Farmiga és Patrick Wilson, játssza őket), sőt ezúttal az ő connecticuti házuk mása a film fő helyszíne. A pár a valóságban is az ottani pincében gyűjtötte mindazokat a tárgyakat, amelyekkel a szellemek elleni harcuk során találkoztak. Köztük egy babát, amely állítólag több ember haláláért felelős, és Annabelle-nek hívják.

Igaz, nem pont úgy néz ki, mint a filmbeli. A filmvásznon egy porcelánbaba fenyegeti az élők nyugalmát, a pincében, egy megszentelt vitrinbe zárva pedig egy rongybabát őriznek – még ma is.

– Az áldott vitrin olyan, mint a kutyák elektromos kerítése: megmutatja a bennlévőnek, meddig tart az ő játszóterülete, és hova nem léphet ki – nyilatkozta néhány éve Lorrain Warren, aki haláláig kitartott véleménye mellett: felelőtlenség lett volna, ha kidobja a babát vagy másképp megszabadul tőle.

IC Press