Az ember gyermeke: Csak fantázia, vagy valósággá válhat a film disztópikus jövője?

Rengeteg olyan sci-fi létezik, amely meglehetősen zord jövőképet fest elénk. A világméretű pusztulás mindig is népszerű téma volt az írók, filmkészítők vagy épp játékfejlesztők körében. Ilyen filmnek számít Az ember gyermeke is, bár ez egészen másképp ábrázolja az emberiség pusztulását.

Alfonso Cuarón 2006-ban megjelent filmje a nagyon nem távoli jövőben, 2027-ben játszódik. Az emberiséget a kihalás veszélyes fenyegeti, ugyanis egy a filmben meg nem nevezett korábbi esemény miatt lényegében az összes ember meddővé vált. Az utolsó gyermek születése óta 18 év telt el, az emberiség pedig szinte teljes anarchiába zuhant a közelgő és elkerülhetetlennek tűnő pusztulás miatt. Egy nap azonban felbukkan egy nő, aki várandós, és ezzel azonnal az egész világ legkeresettebb és legirigyeltebb – vagyis a legnagyobb veszélyben lévő emberévé válik.

A film bemutatása óta izgatja a rajongók fantáziáját, hogy vajon bekövetkezhet-e olyan esemény, amely a filmhez hasonló helyzetet teremtene. Több kutatás is foglalkozott a kérdéssel és több olyan opciót is felvázoltak, amely akár tömeges meddőséget eredményezhetne.

Számos olyan vírus, baktérium és egyéb kórokozó van, amely meddőséghez vezető fertőzést okozhat. A jellemzően nemi úton terjedő betegségek, mint a chlamydia vagy a gonorrhea is képes lehet meddővé tenni mind a férfiakat, mind a nőket, amennyiben kezeletlenül maradnak. Olyan hegesedéssel járó gyulladást okoznak, amely meggátolhatja a spermiumok termelését. De akár a különféle húgyúti fertőzések is vezethetnek meddőséghez, hiszen a férfiaknál a fertőzés átterjedhet a herékre is, nőknél pedig hegesedést okozhatnak a petevezetékben.

A különféle nemi betegségek és húgyúti fertőzések napjainkban is jelen vannak és bizony okoznak gondokat a megtermékenyítésben. Egy felmérés szerint csak az amerikai lakosság 10 százaléka küzd ilyen problémákkal. Ugyanakkor attól nem kell tartani, hogy a jelenleg ismert esetleg meddőséget okozó betegségek globális járványként az emberiség pusztulásával fenyegessenek. Persze sosem lehet tudni, hogy mikor bukkan fel egy még nem ismert kórokozó.

Van egy másik forgatókönyv is, amelyben nem vírusok és baktériumok a főszereplők, hanem az atomok. Igen, egy globális atomkatasztrófáról van szó. Köztudott, hogy az erős sugárzásnak kitett szervezet súlyos és visszafordíthatatlan károsodásokat szenved. Ha ez a sugárzás egy bizonyos területre összpontosul, akkor az a terület különösen nagy mértékben károsodhat. Ugyanez érvényes a szaporítószervekre is. Egyes vizsgálatok szerint a csernobili katasztrófa után a környékről kitelepített lakosság körében a következő években megnőtt a meddőségre utaló jelek száma.

Ugyanakkor annak az esélye, hogy akár világjárvány, akár atomkatasztrófa kapcsán az emberiség nagy része meddővé váljon, meglehetősen alacsony. Ezernyi más módon pusztítjuk a környezetünket és ezzel saját magunkat, így sok más forgatókönyvnek sokkal nagyobb a megvalósulási esélye.

dráma | sci-fi | thriller

A történet egy futurisztikus társadalomban játszódik, ahol 19 év telt el az utolsó gyermek születése óta. Az anarchia pusztító fekélyként sújtja az embereket, egyedül... több»