87 Az Ír  (2019)

Megjelent Martin Scorsese legújabb filmje, a kifejezetten a Netflixre készült Az Ír. A gengszterfilmek koronázatlan királya ezúttal sem bízott semmit sem a véletlenre, elég csak a szereplőkre nézni. Csakhogy a jelek szerint a rajongókat ma már sokkal nehezebb megfogni, az internet népe pedig szigorú zsűri.

De miről is van szó? A The Irisman, vagyis Az Ír egy hamisítatlan gengszterfilm, amelynek története Jimmy Hoffa meggyilkolásáról szó épp annak a bérgyilkosnak az elbeszélése alapján, aki végzett vele. Vagy legalábbis elég sok köze volt a gyilkossághoz. Egy ilyen alapsztori, mellé Scorsese a rendezői székben, a főbb szerepekben pedig a Robert De Niro Al Pacino páros szinte garanciát jelenthetne a magas minőségre. Arról nem is beszélve, hogy melléjük olyan színészeket győztek meg a további szerepekre, mint Joe Pesci, Harvey Keitel vagy Anna Paquin.

Ehhez képest a néhány nappal ezelőtti premier óta a film kap hideget-meleget a rajongóktól. A legtöbb beszámoló nemes egyszerűséggel unalmasnak kiáltotta ki az alkotást. Egyes vélemények szerint a három órásra nyújtott játékidőt végig ülni embert próbáló feladat. Megint mások úgy érzik, az 1990-es Nagymenők harminc évvel későbbi ügyetlen utánzatát látták.

Erős szavak, amik Scorsese nemrégiben tett nyilatkozatának fényében még erősebbnek hatnak. Mint ismert, a neves rendező élesen kritizálta a napjainkban fénykorukat élő szuperhősmozikat, kiváltképp a Marvel moziverzum alkotásait, amelyek szerint nem nyújtanak többet egy élményparknál, de semmiesetre sem nevezhetők igazi moziélménynek. Nos, a jelek szerint a jelenlegi nézőközönséget már sokkal nehezebb megragadni Az írhez hasonló komolyabb, nehezebben fogyasztható filmekkel.