Az Ukrán Filmművészeti Szövetség a terrorizmus támogatásával 'vádolja' a John Wick 4 forgalmazóját

Az ukrán mozis szakszervezet csütörtökön nyílt levélben szólította fel a cannes-i filmvásár résztvevőit, hogy függesszék fel Oroszországgal az üzleti kapcsolataikat.

A nyilatkozatban azt állították, hogy “Putyin államában” filmeket kiadni a "terrorizmus támogatásával" egyenértékű cselekedet. A levél, amelyet az Ukrán Mozik Ligája írt, számos vezető nemzetközi indie forgalmazót és értékesítési ügynököt - köztük a Lionsgate, az STXInternational, a FilmNation, az A24 és a Pathé - emelt ki, amelyek filmjeit a háború kezdete óta Oroszországban is bemutattak.

“Az oroszországi üzleti tevékenység folytatása azt jelenti, hogy adókkal támogatjuk az orosz terrorista államot. Ezeket az adókat aztán fegyverekké alakítják, amelyekkel békés ukrán városokat rombolnak le, barátainkat és kollégáinkat pedig megölik és megcsonkítják” - olvasható a közleményben.

Noha a háború kitörése után közvetlenül az olyan nagyobb stúdiók, mint a Warner Bros. és a Sony több címét is kivonta az orosz piacról, a beszámolók szerint az országban 140 amerikai gyártású produkciót mutattak be az elmúlt hónapokban.

Az orosz mozik programjában szerepel többek között a John Wick: 4. felvonás, a Minden. Mindenhol. Mindenkor és a Fortune hadművelet - A nagy átverés is, noha fontos azt is kiemelni, hogy a legtöbb megjelenés értékesítésére vonatkozó szerződést még a háború kitörése előtt írták alá.

A Variety megkeresésére a Lionsgate, a FilmNation, az A24 és a Pathé képviselői nem válaszoltak azonnal az oroszországi üzletágukról. Az STXInternational ugyanakkor egy e-mailben reagált arra, hogy egy ukrán székhelyű forgalmazóval bonyolították le a tárgyalásokat a már említett Fortune hadművelet kapcsán.