Ma lenne 80 éves Bob Hoskins, aki 2014-ben hagyott itt minket. A színész a legtöbbek számára valószínűleg az 1988-as Roger nyúl a pácban című moziból ismerős, de negyven évet felölelő pályafutása során rengeteg filmben szerepelt. Kezdetben ő is színházi darabokban szerepelt, majd a 70-es években állt először kamerák elé. Most születésnapja alkalmából úgy emlékezünk meg a színészről, hogy elmesélünk öt érdekességet, amit talán még sosem hallottál róla.

1. 1986-ban szerepelt a Mona Lisa című drámában. A filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték, amit végül nem nyert meg. Viszont ugyanezen szerepért megnyerte a Cannes-i Filmfesztivál legjobb színészének járó díját, a legjobb férfi főszereplőnek járó BAFTA-díjat és a legjobb filmszínésznek járó Golden Globe-díjat is.

2. Bob Hoskins diszlexiás volt, ez megnehezítette a tanulmányait. Az iskolát 15 évesen hagyta ott és alkalmi munkákat vállalt: portásként, teherautósofőrként, vízvezeték-szerelőként dolgozott, volt ablakpucoló is. Sőt, két évig egy beduin törzs tevéit gondozta.

3. Karrierje csúcsát a Roger nyúl a pácban mozi hozta el, de Eddie Valiant magánnyomozó szerepére eredetileg nem őt nézték ki. Előtte állt a sorban Harrison Ford és Eddie Murphy is.

4. 2007-ben egy interjúban elárulta, hogy nagyon megbánta a Super Mario Brothers mozit. A forgatás ezer sebből vérzett, színésztársával, John Leguizamoval rendszeresen berúgtak. És még azt sem tudta, hogy egy videojátékon alapul a történet, amíg a fia el nem árulta neki.

5. Gyakran felemlegette, hogy mennyire hasonlítanak Danny DeVitóval. Azt is elárulta egy interjúban, hogy egy életrajzi filmben szívesen venné, ha eljátszaná őt.