Cannes 2018: Erről a fesztiválról is beszélni fognak egy darabig

Az idei Cannes-i Filmfesztivál több szempontból is érdekes volt – a Netflix kizárt filmjeinek kapcsán már előtte szóba került a mozi és film múltja, jelene és jövője, illetve a MeToo mozgalom kapcsán már egy nagyobb filmes esemény sem telhet el úgy, hogy az iparágnak ne kelljen szembenéznie az egyre-másra nyilvánosságra kerülő titkokkal és botrányokkal – és a változó korral, amely például egyenlő fizetést követel a férfi és női alkotóknak.

A fesztivál egyik legjobban várt eseménye Lars von Trier új filmjének, a A ház, amit Jack épített premierje volt, ami azonnal két szélsőséges táborra szakította a közvéleményt, és így igen erős indítást adott a rangos eseménynek.

Cannes amúgy sosem volt mentes a nyílt politizálástól és a vélemények erős és egyértelmű megfogalmazásától, így talán nem meglepő, hogy a fesztivál nagydíját az amerikai társadalmi krízist a lényegénél megragadó film, a Csuklyások – BlacKkKlansman nyerte. A blaxpoitation stílusú, antirasszista szatírát Spike Lee tette le az asztalra Adam Driver,és John David Washington főszereplésével. A rendező a díjat Brooklynnak és az ott élő embereknek ajánlotta.

Az Aranypálmát a Bolti tolvajok vitte el, Hirokazu Kore-eda japán rendező filmje, amellyel ötödszörre szerepelt a versenyprogramban, így nagy veteránnak számít Cannes-ban. A családi dráma egyrészt arra keresi a választ, hogy mi alkotja a család fogalmát, és tud-e az ember még a vérségi kötelékeknél is szorosabb kapcsolatot alakítani más emberekkel – illetve a rendező elmondása szerint a növekvő japán válság egyre több embert és családot taszít mélyszegénységbe, ami mellett nem mehetett el szó nélkül. Kore-eda mindössze a második ázsiai rendező, aki megkapta a díjat.

A zsűri díját Nadine Labaki hozta el Kafarnaum című filmjéért, amelyben egy utcán élő, libanoni törpe beperli szüleit, amiért életet adtak neki. A legjobb színész díját Marcello Fonte vihette haza, míg a legjobb színésznő híját Samal Yeslyamova kapta az Ayka című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb rendezőnek Pawel Pawlikowskit ítélte a fesztivál zsűrije – amelyet egyébként Cate Blanchett elnökölt – a Hidegháború című munkájáért, a legjobb forgatókönyv díját pedig megosztottan ítélték oda: a Hidegháború írója-rendezője, Alice Rohrwacher és a Három nő alkotói, Jafar Panahi és Nader Saeivar kapták a díjat.