Furcsamód előbb vagy utóbb a legtöbb filmes alkotást ki tudja kezdeni az idő vasfoga. Bár az igazi klasszikusok soha nem veszítenek valódi fényükből, a hosszú évek során egy-egy produkción meg tudnak mutatkozni a hiányosságok jelei.

A filmtörténelem alighanem egyik kikezdhetetlen alkotásai közé tartozik mégis a Casablanca, amely 1942-ben debütált a mozikban, egy olyan évben, amikor szinte egész Európát háború dúlta, mindez pedig még megkerülhetetlenebbé téve a filmet, hiszen témájában olyan fontos társadalmi kérdéseket feszeget, amely akkoriban igencsak átszőtte az emberek mindennapjait, mindemellett pedig meg tudott maradni egy igencsak lebilincselő romantikus drámának.

A Casablanca nem csupán közönségsikert aratott, az 1943-as Oscar-díjátadón közel nyolc jelölést tudhatott magáénak, amelyek közül három aranyszobrocskát haza is vihetett a produkció. Elnyerte a legjobb filmnek, legjobb forgatókönyvnek, illetve a legjobb rendezőnek járó díjat. Michael Curtiz, vagyis a magyar származású Kertész Mihály, aki 136 éve a mai napon született, egy igazán nagyszerű filmet tett le ezzel az asztalra.

Kertész alkotása azonban nem emiatt nem merült a mai napig feledésbe. A Casablanca ugyanis a filmtörténelem legidézettebb filmalkotásává vált az elmúlt évtizedek során, hiszen kinek ne volna ismerős a film zárómondataként elhangzó „Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship” / „Louis, azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete…”. Ha valaki nem is látta a Casablancát, egész biztosan találkozhatott vele szállóigeként, vagy akár Emir Kusturica Macska-jaj című filmjében.

De hosszasan sorolhatnánk még, hiszen a film kifogyhatatlan tárháza az idézhető mondatoknak: “We’ll always have Paris” / „Nekünk mindig megmarad Párizs.”; “Play it, Sam. Play ‘As Time Goes By’”/ „Játszd el, Sam! Játszd el a Múlik az időt!”; “Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine” / „A világ összes városának összes kocsmája közül miért pont ebbe kellett bejönnie?”. Humphrey BogartIngrid Bergman szájából hallva a fenti mondatokat sok rajongó alighanem még ma is lúdbőrös lesz.

89 Casablanca  (1942)

dráma | háborús | romantikus

A Casablanca a második világháború ideje alatt a német megszállás alatt álló, az emigrálni vágyók utolsó mentsvárában, az észak-afrikai Casablancában játszódik. ... több»