85 Csillagkapu  (1994)

Közel 25 éve annak, hogy Roland Emmerich sci-fije, a Csillagkapu a mozikba került. A film köré azóta egy teljes franchise épül azóta, bár ennek nem mindenki örül igazán a film készítői közül.

Maga a rendező ugyanis sokkalta inkább filmsorozatot szeretett volna készíteni az egész koncepcióból semmint egy televíziós sorozatot. Emmerich annyira csalódott lett amiatt, hogy elvetették az ötletet és a franchise egy teljesen más irányt vett, mint ahogy azt elképzelte, hogy nem titkoltak gyűlöli a később, 1997-ben indult szériát.

Az SG-1 címmel futó sorozatnak ennek ellenére sikerült meglépnie az eredeti filmváltozat sikerét, a mai napig az egyik leghosszabb ideig futó sci-fi sorozatnak számít a televíziózás történetében, amely további spin-offot is megért, köztük a Csillagkapu: Atlantisz című sorozat.

Az eredeti film és a későbbi sorozatváltozat is a történet szerint a Cheyenne Mountain Complex nevezetű katonai létesítményben játszódik, amely a valóságban is létezik, és amelyet évről évre rengeteg turista látogat meg. Talán jogos a kérdés, ha a hely csakugyan létezik, akkor a Csillagkapu projekt is valóban létezik-e. Mindenesetre az idegenvezetőknek megszámlálhatatlanul szegezik a látogatók ezt az elméletet, amelyre persze szinte mindig igen a válasz, ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy csupán takarítóeszközöket tartanak odabent.

A sorozatváltozatban végül szinte egy régi ismert arccal sem találkozhattak a nézők, szinte a teljes szereplőgárda megújult. Kurt Russell helyét Jack O’Neil szerepében végül a MacGyver sorozatból ismert Richard Dean Anderson vette át, aki két feltétellel vállalta a munkát. Egyrészt a karakter nevét Jack O’Neillre változtatta, és sokkalta humorosabbra szerette volna venni a figurát elődjénél. Bár léteztek tervek arra vonatkozóan hogy a franchise-ban továbbra is szerepet kapna a földönkívüli Ra karaktere, a film főgonosza a Csillagkapu után végleg felhagyott a filmezéssel. Jaye Davidson korábban A síró játék című filmben debütált, Ra szerepéért pedig közel 1 milliós gázsit kért, amelyet saját nagy meglepetésére a stúdió készséggel ki is fizetett.