Drágán add az életed! – Frank Sinatra is játszhatta volna John McClane szerepét?

Drágán add az életed! 1988-ban bebizonyította, hogy egy igazán pörgős és izgalmas akciófilmhez olykor nem is kell más csak néhány jól megírt karakterrel rendelkező rosszfiú, egy igazi túszdráma és egy hős, aki egyáltalán nem golyóálló.

A film annak idején hatalmas sikert aratott, amelynek alighanem az akkoriban első nagyobb szerepében debütáló Alan Rickmannek is jócskán van köze, hiszen Hans Gruber karaktere a mai napig a színész egyik legemlékezetesebb alakításának számít. Noha a Die Hard a nyolcvanas évek egyik legeredetibb akciófilmje, mégsem minden előzmény nélkül pattant ki az alkotók fejéből a film alapkoncepciója.

Egyrészt a készítőket nagyban inspirálta az 1974-es Pokoli torony, a forgatókönyvíró, Roderick Thorp elmondása alapján, már rég óta foglalkoztatta egy hasonló film megírása, amelyben egy ember ezúttal nem egy lángokban álló toronyházból próbál meg kimenekülni, hanem egy őt üldöző csapat fegyveressel szemben próbálja meg felvenni egyedül a harcot. Mindezeken túlmenően egy korábbi forgatókönyvét is felhasználta a Die Hard megírásakor. Az 1966-os A detektív című film cselekménye több szempontból is gazdag forrás jelentett Thorp számára, a filmben annak idején Frank Sinatra játszott főszerepet.

Mindebből kifolyólag ráadásul a castingot megelőzően egyenesen Sinatra számára ajánlották fel ezúttal a főszerepet a Die Hardban, ám az akkor 73 éves színész a korára hivatkozva nem vállalta a feladatot. A történet persze ezen a ponton közel sem ért végett, hiszen az akkoriban főként vígjáték szerepekben felbukkanó Bruce Willis nem a semmiből került a képbe.

Talán véletlen, talán a sors rendelte így, de Willis első filmes felbukkanása az 1980-as Az első halálos bűnben volt látható, a szerep annyira jelentéktelen, hogy pislognunk sem szabad, ha nem szeretnénk elmulasztani amint egy éttermi jelenetben Willis karaktere pont akkor lép be a színbe, amikor a főszerepet alakító Frank Sinatra éppen távozik.

Hogy mennyire játszott kulcsszerepet Bruce Willis karrierjében Frank Sinatra ma már talán sosem derül ki, de a későbbi filmjeit ismerve, feltehetően nem is annyira fontos kérdés ez. A Die Hard ma már a nyolcvanas évek végének egyik legnívósabb akciófilmjének számít, amiről mind Willis, mind pedig Rickman kettőse is gondoskodott.

akció | thriller

John McClane nyompzó Los Angelesbe érkezik, hogy megpróbálja helyrehozni a házasságát feleségével, Holyval. Amikor azonban a nő munkahelyét, a Nakatomi felhőkarcolót ellepik a... több»