Nem tűnik túl hihetőnek, de James Cameront, a kasszasikerek abszolút mesterét már kirúgták egy filmforgatásról. Igen, jól olvastad, kirúgták!

Ez még karrierje legelején történt, és a kanadai rendezőnek olyan fájdalmas emlékei vannak az élményről, hogy már régóta ki akarta törölni a filmográfiájából a szóban forgó filmet...Mint látható, ez nem jön össze neki. A filmvilágban, az interneten (ami ugye nem felejt) és a szájhagyomány útján terjedő sztorik általában nem akarnak feledésbe merülni...

A kultikus rendező karrierjének ez a "sötét" epizódja a 80-as évek elejére tehető. Az akkoriban speciális effektekre szakosodott Cameront - aki korábban még soha nem dolgozott nagyjátékfilmnél a kamera mögött -, választották ki a Piranha 2 - A repülő gyilkosok rendezőjéül, miután a producer Ovidio G. Assonitis (máris!) kirúgta az eredeti rendezőt, Miller Drake-et.

James Cameron nem csak rendezője a Piranha folytatásának, de a forgatókönyvet is ő írta Assonitis és Charles H. Eglee mellett. Úgy tűnt, minden jól megy, amikor Cameront felvették, de két és fél hét forgatás után elbocsátották. Mégis miért történt ez?

A Daily Dead weboldalnak adott interjújában Ovidio G. Assonitis azt állítja, hogy Cameron olyannyira "kísérletezett", hogy "a forgatás nyolcadik napján már hat nap késés volt a tervezetthez képest". Az olasz producer nem volt kíméletes Cameronnal:

"Elvesztette az irányítást a helyzet felett... (...) A színészek utálták őt, mert arrogáns, néha közönséges, de mindenekelőtt öntelt volt" - mondja Assonitis. Végül a filmes tanonc mániákus oldala - ebben az esetben a tökéletes fényhez szükséges felhőre várakozással elvesztegetett idő - késztette a producert arra, hogy egyszer s mindenkorra kirúgja Cameront.

Bár Assonitis vette át a fő rendezői feladatokat, mégis engedélyezte Cameronnak, hogy a speciális effekteket és piranhákat tartalmazó víz alatti jeleneteket leforgassa. De itt sem ment semmi jól az olasz producernek, akit felbőszített a speciális effektek kivitelezése, és aki azt is látta, hogy Cameron a vágási fázisban is túlságosan beleszólt a munkálatokba: 

"Megint kísérletezett" - nyilatkozta Assonitis - "Az én rovásomon költekezett, és nekem megint keménynek kellett lennem. Megmondtam neki: "Jim, megtiltom, hogy betedd a lábad a vágószobába."

Végül Assonitis egyedül fejezte be a Piranha 2 forgatását, és ő felügyelte a vágást.

És hogyan birkózott meg Cameron ezzel a kudarccal? A filmrendező sokáig szerette volna, hogy a neve ne szerepeljen a Piranha 2 stáblistáján, de jogi problémák megakadályozták ebben:

"Az olasz producer kirúgott és lecserélt" - mondta megvetően egy Kenneth Turan újságírónak adott interjúban - "Csak sokkal később jöttem rá, hogy mi történik velem. Összefoglalva, bizonyos mértékig én rendeztem a Piranha 2-t, de nem úgy tekintek rá, mint az első filmemre" - folytatta a Titanic és az Avatar alkotója.

James Cameron sokáig azt mondta, hogy az 1985-ben mozikba került Terminátor volt az első filmje. Csak jóval később "vállalta fel", hogy a Piranha 2 volt a debütálása a kamera mögött. A nehéz kezdetek azonban nyomot hagytak benne, és némi iróniával azt nyilatkozta a 60 Minutesnek, hogy ez volt "a valaha készült legjobb repülő piranha-film".

 

dráma | horror | romantikus | sci-fi | thriller

Egy elsüllyedt hajó után kutató könnyűbúvárokat támadnak meg a Karib-tengeren a gyilkos piranhák. Az egyre szaporodó támadások során kiderül, hogy már repülni is tudnak a... több»