Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
60%

Piranha (1978)

Piranha
Filmadatlap
 
28
Szereplők
3
Vélemények
10
Képek
2
Videók
Piranha
 
Kóborló   2021. 04. 02.

legújabb vélemény

2
Van valami a víz alatt

1975-ben Steven Spielberg Cápa című filmjében rászabadított egy csendes tengerparti üdülővároska partjaira egy hatalmas, emberevő fehér cápát. Innentől kezdve szinte nagyüzemben érkeztek a víziállatos horrorfilmek. Voltak köztük kimondottan jók és él... teljes kritika»

 
Márton   2018. 10. 13.

0
Nyitott kérdések és borzongás

Egyáltalán nem egy rossz film még úgy sem, ha "mai szemmel" nézzük meg, de sajnos nem sikerült neki a klasszikusok közé emelkednie! Az 1975-ös Spielberg féle Cápa sikerre után, szinte sorra gyártották a stúdiók az úgynevezett állatos horrorfilmeket ... teljes kritika»


 
irongozu   2016. 04. 29.

0

Akkoriban azért ez a film erősen a cápára hajazott. Legalábbis voltak ilyen hangok. méltatni különösebben én sem szeretném. Ha nem lenne, akkor sem lennénk semmivel sem szegényebbek.

Galéria (10)

Bradford Dillman
Heather Menzies
Heather Menzies
Bradford Dillman
Keenan Wynn

Videók (2)

A film összbevétele 16 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

A forgatás 1978. március 15-én kezdődött, és 1978. április 5-re már fel is vették az összes jelenetet a filmhez.

(Kóborló )
 

A filmnek több változata is ismert. Az amerikai mozikba egy 94 perces került, az amerikai tévés bemutatásra egy 108 perces változat készült, míg Magyarországon egy 90 perces verzió ismert.

(Kóborló )
 

Amikor a filmet bemutatták az amerikai korhatár bizottságnak, ők eredetileg X-es besorolást (18 éven felülieknek ajánlott) akartak rá adni, viszont a producer, Roger Corman megígérte, hogy ha alacsonyabbra veszik a korhatár besorolást, kivágatja a túl véres jeleneteket. Ebbe a bizottság bele is egyezett, így alacsonyabb besorolást kapott a film, viszont a producer ezt követően visszaillesztette a kivágott jeleneteket, és így küldték mozikba, mert tudták, hogy a bizottság már nem fogja újra megnézni a kész filmet.

(Kóborló )
 

A filmbéli Paul Grogan szerepére Eric Braeden neve is felmerült.

(Kóborló )
 

Rick Baker készítette volna a sminkeket a filmhez, de végül nem tudta vállalni a feladatot, és Rob Bottin vette át a helyét, aki korábban már együtt dolgozhatott Rick Bakerrel olyan filmeknél, mint az 1976-os King Kong vagy az 1977-es Csillagok háborúja.

(Kóborló )
 

A Universal Stúdió kis híján beperelte a filmet forgalmazó New World Stúdiót, mert úgy érezték, hogy a film az 1975-ös Cápa hamisítása. Végül a Cápa című film rendezője, Steven Spielberg közbenjárásának köszönhető, hogy nem lett pereskedés a dologból.

(Kóborló )
 

A filmbéli Paul Grogan karakterét alakító Bradford Dillman (1930–2018) kezdetben nagyon nem volt megelégedve a karakterével, mert nagyon egyszerűnek és egysíkúnak érezte. Ezt szóvá is tette a film forgatókönyvírójának, és megkérte, hogy kissé változtasson a karakterén az ő elképzelése szerint. Ez végül a film legendás produceréhez, Roger Cormanhez is eljutott, aki végül engedélyezte a színész kérését.

(Kóborló )
 

A film forgatókönyvírójának, John Saylesnek ez volt az első forgatókönyve. A belőle befolyó összeget arra fordította, hogy minél ismertebb filmekhez készíthessen forgatókönyveket.

(Kóborló )
 

A kezdeti forgatókönyvben Betsy karakterét férfi színészre írták, és csak a forgatások kezdete előtt változtatták női karakterré.

(Kóborló )
 

A film statisztáinak napi 5 dollárt fizettek, pluszban pedig étellel és üdítőkkel is ellátták őket.

(Kóborló )