Gyilkos ösztönök: 16 hátborzongató állatos film

A horrorfilmekben a fenyegetés sok helyről jöhet, de a természetben van valami, ami különösen ijesztő. Persze, sok rendkívül hatásos zombi-, szellem-, vámpír- és vérfarkasfilm létezik. De könnyű megnyugodni abban, hogy ezek mind természetfeletti lények, és nem valószínű, hogy a való életben találkozunk velük.

Az állattámadásos filmek esetében azonban ez nem így van, és a filmkészítők évtizedek óta használják az ismerős állatokat arra, hogy félelmet keltsenek a nézőkben. Néha ezek a lények olyan veszélyes ragadozók, akiket általában mindenáron elkerülnénk, mint például a cápák, tigrisek és medvék. Máskor pedig látszólag "ártatlan" állatok, amelyeket nap mint nap látunk - kutyák, macskák és madarak -, és amelyek valamilyen oknál fogva meg akarnak ölni minket. Persze, ezek a vadállatok lehetnek veszettek, genetikailag mutálódottak vagy keresztezettek (végül is horrorfilmekről van szó), de végső soron mind olyan állatok, amelyek nagyon is léteznek a való világban.

Az állattámadásos filmek két nagyágyúja természetesen Alfred Hitchcock a Madarakkal és Steven Spielberg a Cápa című filmmel. Ezek a klasszikusok 12 év különbséggel készültek (1963-ban és 1975-ben), és aligha túlzás azt állítani, hogy az azóta készült összes gyilkos állatról szóló filmet valamilyen módon befolyásolták. 

Listánk apropója a hamarosan mozikba kerülő Fenevad, amiben Idris Elba próbálja túlélni a nagyon is valós szörnyeket!

#16

90 Cápa  (1975)

(51) (92)

dráma | kaland | katasztrófafilm | thriller

SkyShowtime

Az Atlanti-óceán egy idilli turistaparadicsomán, Amity szigetén a tinédzser Chrissie úgy dönt, úszik egyet a gyönyörű, nyugodt éjszakai tengerben. Barátai inkább a parton... több»

A Cápa hatását nehéz túlbecsülni, mind a gyilkos állatos filmek, mind pedig általában a blockbuster mozi tekintetében. Híres arról, hogy Spielbergnek és stábjának technikai problémái voltak a mechanikus cápával (becenevén Bruce), ami azt jelentette, hogy úgy döntöttek, a lehető legkevesebbet mutatnak a kellékből. Ez nagyszerű húzásnak bizonyult - már a cápauszony látványa, John William ikonikus zenéjével kombinálva, elég volt ahhoz, hogy a mozilátogatók egy egész generációját rettegésben tartsa.
#15

80 Madarak  (1963)

(18) (17)

dráma | horror | misztikus | romantikus

A természet erőit nem lehet visszafogni. Ezt a gazdag, fiatal lány, Melanie (Tippi Hedren) is megtapasztalja, mikor egy ismerőse, Mitch Brenner (Rod Taylor) után kutatva ellátogat... több»

Alfred Hitchcock mesteri thrillerében, a Madarakban az egyik legfélelmetesebb dolog a film szárnyas fenyegetésének megmagyarázhatatlan volta. Hitchcock soha nem ad magyarázatot a több napon át tartó, hátborzongató madártámadások sorozatára, de a fentről lecsapó halál állandóan jelenlévő fenyegetése könyörtelenül feszülté teszi a filmet. Hitchcock thrillerei általában az emberi őrületről szóltak, de a Madarak bebizonyította, hogy a madárőrületben is ugyanolyan jártas.
#14

67 Piranha  (1978)

(5) (17)

horror | sci-fi | thriller | vígjáték

Egy tudós mutáns pirájákat telepít egy üdülőövezet tavába. A két kiküldött megbízott feladata, hogy megállítsa a ragadozók pusztítását. A feladat azonban nehezebb, mint... több»

A Piranha kétségtelenül a legjobb Cápa utáni gyilkos halas film, amelyhez rengeteg tehetség társult. A rendezője Joe Dante (Szörnyecskék, Az üvöltés), producere a legendás Roger Corman, a forgatókönyvet pedig John Sayles írta, aki a '80-as és '90-es évek egyik legfontosabb indie filmes alkotója lett. A film középpontjában egy genetikailag mutálódott piranhahalraj áll, amely egy nyári tóparti üdülőhelyen terrorizálja a helyi lakosokat és a turistákat. Sayles okos, szellemes forgatókönyve és Dante ügyes rendezése tökéletes egyensúlyt teremt az ijesztgetés és a nevetés között. A Cápa producere, a Universal kezdetben megpróbálta megakadályozni, hogy a Piranha a Cápa 2-vel egy nyáron kerüljön a mozikba. De a tiltó végzést ejtették, amikor maga Spielberg bejelentette, hogy mennyire tetszett neki a film, és ezt követően Dante-t bízta meg a Szörnyecskék rendezésével.
#13

64 Fehér isten  (2014)

(37) (13)

dráma | fantasy | horror | thriller

Filmio

Szokták mondani, hogy az ember legjobb barátja a kutya, de azt is, hogy a kutya csak olyan, amilyenre nevelik. Budapesten az egyik legújabb rendelet szerint össze kell írni az összes... több»

Ez a lenyűgöző, díjnyertes magyar film az egyetlen olyan alkotás ezen a listán, amelyben az állatok a hősök. A film egy Hagen nevű keverék kutyát követ, akit egy magányos 13 éves kislány befogad. Amikor azonban a lány apja kényszeríti, hogy megszabaduljon tőle, Hagen egy földalatti kutyaviadal banda karmai közé kerül, ahol gyilkolásra képzik ki. Hagennek azonban más tervei vannak, és kutyás forradalmat indít el, amely elképesztő jelenetekben csúcsosodik ki, amikor kutyák százai randalíroznak a városban. A Fehér Isten egy lebilincselő film, de figyelmeztetünk, vannak olyan jelenetek, amelyeket néhány kutyabarátnak nehéz lesz végignézni.
#12

fantasy | horror | thriller | vígjáték

A Pókiszony történetének középpontjában egy eddig fel nem fedezett pókfaj áll. Dél-Amerika esőerdeinek mélyén kutatók egy csoportja fedezte fel az ú fajt, s egyik társuk... több»

A filmkészítők már régóta használják a pókokat a közönség megijesztésére - néha óriási szörnyek, máskor pedig kisebb, közönségesebb fajták. A Spielberg által rendezett Arachnophobia az utóbbit választja. Mint oly sok más film ezen a listán, egy kisvárost ostromol a gyilkos lény - ezúttal egy halálos venezuelai pók, amely egy házi pókkal párosodva több ezer mérgező utódot hoz létre. A film Spielberg régi producerének, Frank Marshallnak a rendezői debütálása volt, de Spielberg keze nyomát viseli - a film vicces, ijesztő és szórakoztató, annak ellenére, hogy a zoológusok tiltakoznak, hogy "rossz hírét keltik a pókoknak".
#11

65 Préda  (2019)

(23) (3)

akció | dráma | horror | katasztrófafilm | thriller

Haley Kellert, Florida tehetséges úszóját a testvére, Beth figyelmezteti a közelgő veszélyre, a Wendy hurrikán ugyanis egyre nagyobb pusztítást végez az országban. A lány... több»

Az aligátorok a tökéletes ijesztő filmes állatok - nem csak félelmetes ragadozók, de becslések szerint 5 millió példány él belőlük vadon az Egyesült Államokban. A Crawl cselekménye egyszerű: egy apának és lányának (és a kutyájuknak) túl kell élnie az éjszakát az elárasztott házukban egy nagy hurrikán idején, miközben egy rakás éhes aligátor van a pincében. Alexandre Aja rendező az intenzív horrorfilmek veteránja, és gondoskodik arról, hogy a Préda könyörtelen és idegtépő élmény legyen.
#10

38 A zátony  (2010)

(4) (7)

dráma | horror | kaland | thriller

Kate (Zoe Naylor) és testvére Matt, valamint barátnője Suzie (Adrienne Pickering) együtt utaznak az ausztráliai Nagy-korallzátonyhoz, ahol Kate expasija Luke (Kieran Darcy-Smith) és... több»

Andrew Traucki ausztrál rendező a Fekete víz című kiváló outbacki krokodilos thriller után egy újabb víziállat-támadásos filmmel jelentkezett. Ezúttal egy baráti társaságot üldöz egy nagy fehér cápa, miközben megpróbálnak elérni egy szigetet, miután Indonéziába hajózva felborultak. A zátony bebizonyítja, hogy a megfelelő forgatókönyvvel és rendezővel még az általános anyag is képes az ijesztő istenit nyújtani. Traucki nagyon realisztikusan ábrázolja a dolgokat - itt nincsenek robbanó cápák -, és az erős alakítások biztosítják, hogy tényleg aggódjunk azért, mi történik a film szerencsétlen karaktereivel.
#9

73 Anakonda  (1997)

(9) (7)

akció | horror | kaland | thriller

A National Geographic csapatát túszul ejti egy őrült vadász, hogy bebizonyíthassa nekik, hogy a világ legnagyobb hüllője valóban létezik. több»

Ez a 90-es évek végi B-filmek kedvence a korszak egyik legkülönösebb szereplőgárdájával, valamint egy gigantikus húsevő, csontzúzó kígyóval. Owen Wilson, Jennifer Lopez és Ice Cube egy dokumentumfilmes csapatot alakít, akik Jon Voight veterán vadász karakterének segítségével az Amazonasra indulnak, hogy felkutassanak egy legendás kígyót. Az Anakonda nem tudja, hogy lebilincselő horror thriller vagy nevetséges zsánerpasztiché akar-e lenni, és végül egy kicsit mindkettőre hasonlít. De az óriáskígyó-akciót mindenképpen hozza, és négy, többnyire borzalmas, egyenesen DVD-re kerülő folytatást is ihletett.
#8

69 Cujo  (1983)

(10) (23)

horror | thriller

A helyszín egy álmos új-angliai kisváros, ahogy ezt már Stephen King-től megszokhattuk. De váratlanul beüt a ménkő: a garázsmester százkilós, s addig barátságos bernáthegyije... több»

Stephen King Cujo című regénye a szerző '80-as évek eleji szériájában íródott, és 1983-ban filmre is vitték. Ez a korszak egyik legjobb King-filmje, amely sikeresen adja vissza a könyv klausztrofób rémületét, hiszen az ET-t alakító Dee Wallace csapdába esett az autójában, miközben odakint egy veszett bernáthegyi vicsorog és nyáladzik. A filmet a kritikusok akkoriban nem fogadták túl jól, de azóta kultikus hírnévre tett szert, és 2014-ben maga King is a kedvenc adaptációi közé sorolta.
#7

60 Burning Bright  (2010)

(4) (2)

dráma | horror | thriller

Egy lány és autista kisöccse egy házban reked összezárva egy vérszomjas bengáli tigrissel, miközben odakint tombol a hurrikán.

A Burning Bright egy különleges fordulatot ad a betöréses filmekhez, mivel a nem kívánt betolakodó egy éhes bengáli tigris. A nagymacskát egy férfi vásárolja meg, aki egy privát szafari parkot akar nyitni, ám a cselekmény egy sor kitalációjának köszönhetően a tigris végül a mostohagyerekeit terrorizálja otthonukban egy hurrikán idején. Oké, a felállás nevetséges, de a kivitelezés fantasztikus, Carlos Brooks rendező gondoskodik arról, hogy a tigris végig valóban félelmetes fenyegetést jelentsen. Ezt érdemes megnézni, miután befejezted a Tigriskirály című filmet a Netflixen.
#6

66 47 méter mélyen  (2017)

(39) (9)

dráma | horror | kaland | thriller

Két lánytestvér Mexikóban nyaral, ahol a tengerpart és az éjszakai élet segítik a könnyed kikapcsolódásukat. A lányok egy nap extrém cápanézésre indulnak, s a kirándulás... több»

Ezt az alacsony költségvetésű cápathrillert 2016 nyarán már úgy volt, hogy kidobják a hazai forgalmazásba, de egy stúdióváltás és egy mozis megjelenés miatt az év egyik meglepetéssikerévé vált. Ez is egy olyan "egyetlen helyszínen rekedt" film - ebben az esetben két búvárnyaralásra induló nővér egy ketrecben rekedt az óceán fenekén, miközben egyre éhesebb cápák keringenek körülöttük. Johannes Roberts rendező gondoskodik arról, hogy a feszültség és a klausztrofóbia szintje magas maradjon, mivel a szerencsétlen hölgyek felismerik szorult helyzetüket, és sohasem jutnak a felszínre.
#5

52 Slugs, muerte viscosa  (1988)

(2) (3)

horror

Egy amerikai kisváros lakóit mutálódott, emberevő meztelen csigák tartják rettegésben...

Juan Piquer Simón spanyol rendező készítette a '80-as évek egyik legrosszabb filmjét, és bár a Csigák nem éri el azokat a magasságokat, de még mindig egy nagyszerű darab. A Shaun Hutson regénye alapján készült filmben a címszereplő csigák egy különösen csúnya fajtája, amely mérgező hulladékból keletkezett, és egy kisvárosban pusztítást okoz. A színészi játék, a filmkészítés és a filmes kompetencia általános szintje elmarad, de annyi undorító, nyálkás, hátborzongató csigatámadással, hogy ez igazából nem is számít.
#4

54 Boar  (2018)

(4)

horror | kaland | thriller

A thriller főszereplői olyan fiatalok, akik egyik percről a másikra egy erdőben találják magukat, nyomukban egy vérszomjas vaddisznóval.

A Razorback című gyilkos vaddisznófilm a nyolcvanas évek egyik nagy ausztrál horrorfilmje, és a Boar egyértelműen ennek hatására készült. Egy óriási vaddisznó tombol az ausztrál bozótosban, és úgy dönt, hogy egy családot vesz célba, akik rossz hétvégét választottak a nagybátyjuk meglátogatására. A szereposztásban a műfaj kedvencei, Bill Moseley és John Jarrett szerepelnek, maga a vaddisznó pedig hatalmas és ijesztő. Nagyrészt lenyűgözően van megalkotva a gyakorlati effektek segítségével, bár néhány kevésbé meggyőző CGI a vége felé kissé cserbenhagyja a filmet.
#3

66 Grizzly  (1976)

(4) (10)

horror | kaland | thriller

Egy alaszkai kisvárosban egy kíméletlen grizzly garázdálkodik. A seriff elindul a helyi erdőbe, hogy megkeresse ökológus feleségét. Ehelyett testvérébe, az egykori bűnözőbe... több»

A Cápa sikere nem csak a vízi állatok támadásáról szóló filmeket inspirálta - bármi, ami nagy és fogas, szabad játék volt. A Grizzly alapvetően egy nemzeti parkba helyezi át Spieberg klasszikusának teljes cselekményét: egy tomboló, 18 láb magas medve elkezdi levadászni a kirándulókat és kempingezőket, miközben a főerdész a park felügyelőivel vitatkozik a park bezárásáról. Ja, és van még egy csapat részeg, opportunista vadász, akik megpróbálják megölni a grizzlyt (spoiler: az megeszi őket). A Grizzly egy középszerű tévéfilm filmes stílusával rendelkezik, és a színészi játék rendkívül ingadozó, de a 70-es évekbeli B-film-utánzatokhoz képest nagyon szórakoztató.
#2

61 Fenevad  (2022)

(20) (18)

dráma | horror | kaland | thriller

SkyShowtime | Netflix | Telekom TVGO

Egy apa és két tizenéves lánya egy oroszlán célpontjává válik. Az apának be kell bizonyítania, hogy a szavannának csak egy csúcsragadozója van, az pedig nem más, mint ő. A... több»

Ha zörög a bokor, akkor ott néha tényleg egy szörnyeteg lapul... Idris Elba (Hobbs & Shaw, Thor, Öngyilkos osztag) a főszereplője ennek a lélegzetelállítóan izgalmas új thrillernek, amely egy apáról és két tinédzser lányáról szól, akikre egy hatalmas, magányos oroszlán vadászik, aki be akarja bizonyítani, hogy a szavannán csak egy csúcsragadozó létezhet. Elba Dr. Nate Samuelst, a nemrég megözvegyült férjet alakítja, aki visszatér Dél-Afrikába, ahol megismerte feleségét. Ezt az utat régóta tervezték, ám Nate most feleség nélkül, a lányaival megy a vadrezervátumba. Ám ami lélekgyógyító utazásnak indult, a túlélésért folytatott félelmetes küzdelemmé válik, amikor egy oroszlán, vérszomjas orvvadászok portyázása elől menekülve minden embert ellenségnek tekint, és vadászni kezd rájuk...
#1

horror | thriller

Egy forró, szexi hétvégi kirándulás véres rémálommá válik egy csapat fiatal számára, akiknek a természet által alkotott legtökéletesebb gyilkológépekkel kell... több»

A 2010-es évek elejének 3D-s boomja idején készült vízi horror pontokat nyer azért, mert animációs cápákat használ a legtöbb modern filmkészítő által választott CG helyett. A történet hét bulizós főiskolás haverról szól, akik bajba keverednek, amikor nyaralni mennek egy tóparti házba - ez alapanyag, de a cápás horrorok rajongói élvezni fogják. Mulatságos, hogy David Ellis rendező (aki korábban egy másik állatos horror-kedvencet, a Kígyók a repülőn-t készítette) utálta a Cápák éjszakája címet, és "Cím nélküli 3D-s cápathriller" néven akarta nemzetközileg kiadni. Spoiler: nem engedték neki.