Életre szóló sérüléseket szenvedett a kaszkadőr, a Halálos iramban producerei vállalják a felelősséget

A Halálos iramban 9 producerei elismerték a felelősséget egy balesetért, amelynek következtében egy kaszkadőr "életveszélyes" sérüléseket szenvedett.

Joe Watts, egy tapasztalt kaszkadőr, aki olyan nagy költségvetésű filmekben dolgozott, mint a Solo: Egy Star Wars-történet és a Pokémon: Pikachu, a detektív című filmekben is közreműködött, 2019-ben a Leavesden Studiosban egy harcjelenetet próbált Vin Diesel beugrójával, amikor több mint 20 láb magasból egy erkélyről a betonpadlóra zuhant.

Állítólag a Watts zuhanását megállítani hivatott biztonsági drót meghibásodott, és a biztonsági alátétről lemaradt, mert a mutatványt az eredeti próbától eltérően hajtották végre. Watts, aki koponyatörést, agyi traumát, pszichiátriai sérülést és vállsérülést szenvedett, a balesetet követően öt napig kómában feküdt.

Ügyvédei szerint "egy sor kognitív és fizikai probléma" maradt utána, amelyek speciális támogatást és terápiákat igényelnek. Sérüléseit "életét megváltoztatónak" nevezik.

Watts tavaly több mint 1,2 millió dolláros jogi követelést nyújtott be az FF9 Pictures Limited, a Universal Pictures egyik leányvállalata ellen az Egyesült Királyságban.

"Nem fog tudni visszatérni a baleset előtti, kaszkadőrként való foglalkoztatásához" - állítják jogi beadványai. - "Ha képes lesz dolgozni, akkor is tartós hátrányt szenved a munkaerőpiacon".

Védő beadványukban, amelyet nemrég nyújtottak be az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságához, az FF9 Pictures Limited elismerte, hogy ők a hibásak a balesetért.

"Elismerik, hogy a baleset kizárólagos oka a [FF9 Pictures Limited] alkalmazottainak vagy ügynökeinek, illetve azoknak a gondatlansága volt, akikért közvetett felelősséggel tartozik" - írta a vállalat. Hozzátették, hogy a cég nem állítja Watts közreműködő gondatlanságát.

"A felelősséget ezért teljes mértékben elismerik, és ennek megfelelően elismerik, hogy [Watts] jogosult a bíróság által megállapított vagy a felek által megállapított kártérítésre" - folytatódik a védői beadvány.

A FF9 Limited a védekező nyilatkozatában azonban azt mondta, hogy ebben a szakaszban "nem tesz további beismeréseket" Watts sérüléseinek természetével és mértékével, azok prognózisával vagy következményeivel kapcsolatban. A kártérítéssel kapcsolatban sem kívántak nyilatkozni, mondván, hogy "szakértői bizonyítékokra" támaszkodnak, hogy tanácsot adjanak a bíróságnak a megfelelő összegről.

Watts a Variety-nek nyilatkozott: "Már majdnem négy év telt el a baleset óta, és ez idő alatt hihetetlenül keményen dolgoztam a felépülésemen. Tudom, hogy soha nem fogok újra fellépni, ami még mindig felzaklat, de eltökéltem, hogy a lehető legjobban visszatereljem az életem a rendes kerékvágásba. Ezért hálás vagyok, hogy az FF9 Limited elismerte a felelősségét, és most felszólítom a filmipart, hogy tegyék biztonságosabbá a díszleteiket a rajta dolgozók számára.  Senkinek sem kívánom azt, amin keresztülmentem."