Elhunyt Jankovics Marcell

79 éves korában elhunyt Jankovics Marcell a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész és író. 

Jankovics Marcell Budapesten született, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban tanult, és ott is érettségizett. Először segédmunkásként dolgozott, majd a hatvanas évek elején a Pannónia Filmvállalathoz került, ahol először fázisrajzolóként dolgozott. 1965-ben nevezték ki rendezőnek. A nagy sikerű, Gusztáv című sorozatot Dargay Attilával és Nepp Józseffel közösen 1968-ig készítették. 1973-ban mutatták be János vitéz című filmjét, amelyet ő írt és rendezett is.

1974-ben a Sisyphus c. munkáját Oscar-díjra jelölték, majd a Küzdők c. alkotásával 1977-ben elnyerte a cannes-i fesztivál legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálma-díját. 1977-ben készült el a szintén nagy sikerű Magyar népmesék sorozat, majd 1982-ben a Fehérlófia, 1986-ban a Mondák a magyar történelemből, 2002-ben az Ének a csodaszarvasról, majd 2011-ben Az ember tragédiája

1994-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagja lett, majd két évvel később kinevezték a Pannóniafilm Kft. ügyvezető igazgatójává.

Nyugodjék békében!

animáció | fantasy | kaland

Miközben Kukorica Jancsi kedvesét öleli a folyóparton, az őrzésére bízott nyáj szétszéled. Jancsinak ezért bujdosnia kell és sok nehéz kalandban, számtalan viszontagságban... több»