Sokan úgy vélik, az Esőember című filmnek nem tett jót az idő. No nem a színészi játék minőségét illetően, hanem mert leegyszerűsítve ábrázolja az autizmust. Azóta sokkal többet tudunk erről a spektrumzavarról, de a helyzet összetettségét jelzi, hogy még mindig nagyon kevés a biztos fogódzó.

Az Esőember mindenesetre hatalmas fordulatot jelentett Tom Cruise szakmai pályafutásában, mert először alakított bonyolult, fejlődőképes karaktert, aki katartikus felismerésre jut a történet végén. „A forgatás minden percét élveztem, és valahogy ösztönösen tudtam, hogy ez a film nagy korszakhatárt hozott el számomra – árulta el Cruise, aki az Esőember előtt kisfiús mosolyú romantikus hősöket alakított, illetve akciósztárként is letette már a névjegyét a Top Gunnak köszönhetően. – Színészi szempontból nagy kihívást jelentett Charlie Babbitt szerepe, ugyanakkor több mint szívesen cipeltem azt a terhet, hogy a karakter jellemfejlődése adja meg a történet drámai ívét.”

Cruise pozitív hozzáállásával élesen ellentétes volt a másik főszereplő, Dustin Hoffman attitűdje, aki két hét után ki akart szállni a filmből, mondván, annyira utálja ezt a munkát, hogy inkább adják oda a szerepet Richard Dreyfussnak vagy bárki másnak. (Eredetileg egyébként Mel Gibsont kérték fel, de nem tetszett neki a karakter.) Aztán Hoffmannek megvilágosodása támadt, és annyira belejött az autista Ray szerepébe, hogy végül Oscart kapott alakításáért.

Tom Cruise is járta a maga útját. Bár három Oscar-jelölést is magáénak tudhat kimagasló drámai szerepeiért (Született július negyedikénJerry Maguire - A nagy hátraarcMagnólia), mégis inkább amiatt rajong érte a közönség, amit akcióhősként elért. Szeretne is kitenni magáért ezen a területen, legújabb filmjében, a Mission: Impossible - Leszámolás 1. Részben például a mozitörténet legvakmerőbb, valóban életveszélyesnek tűnő kaszkadőrmutatványát mutatja be, amelynek werkfilmje itt tekinthető meg:

A most nyáron látható első rész második fele jövőre kerül a mozikba – Cruise sejthetően igyekszik majd megfejelni mostani teljesítményét.