71 Tenet  (2020)

Követés (Following), Mementó, Eredet (Inception), Csillagok között (Interstellar), Dunkirk, Tenet. Észrevetted már, hogy Christopher Nolan filmjeinek általában egyetlen szavas címe van? Ez alól tulajdonképpen csak a Sötét lovag trilógia a kivétel. Azt gondolod, hogy ez puszta véletlen? Nem az.

Christopher Nolan napjaink egyik legelismertebb rendezői közé tartozik, a fenti filmeket nézve cseppet sem érdemtelenül. Azt is megszokhattuk tőle, hogy filmjeit csak kellő odafigyeléssel lehet megérteni, elég pár percre lankadni hagyni a figyelmünket, máris elveszítjük a fonalat.

Éppen ezért nem meglepő, hogy Christopher Nolan valójában nagyon is tudatosan alakította úgy, hogy filmjeinek egyetlen szóból álló címet adjon. Az első példa az 1998-as Követés volt, amely kezdetben még The Following címen futott. Itt idővel a the névelő landolt a kukában. Ezzel indult el a folyamat, amelynek a fenti filmek címadása lett az eredménye.

Christopher Nolan ugyanis tudatosan törekszik az egyszerűségre (na nem a filmjeiben, csak a címadásban), hiszen tulajdonképpen ez a legjobb módja, hogy azonosítsák a filmjeit. Márpedig egy szint felett már nem csak egyszerű filmekről van szó, hanem brandekről, amelyeket a világ minden pontján rögtön fel kell ismernie a rajongóknak.

Az Eredet remek példa erre, hiszen bárhol, bármikor kimondjuk ezt a címet, szinte azonnal rávágja mindenki, hogy „az az álmokban álmodós film DiCaprióval”. Ha viszont olyan címet adott volna neki, amiben ezt előre meg is próbálja magyarázni, az sokkal nehezebben megjegyezhető és azonosítható lett volna.