Ezért érdemes romantikus filmeket nézned a pároddal a tudomány szerintA kép forrása: HBO (Karantén meló - Chiwetel Ejiofor, Anne Hathaway)

Azzal nem mondunk nagy újdonságot, hogy a romantikus vígjátékok kiváló választás lehetnek egy randira. Könnyed szórakozás, ami közelebb is hozhatja a párokat. De egy új kutatás szerint ennél sokkal többet is adhat a szerelmeseknek: segíthet a saját kapcsolatuk megértésében és fejlesztésében.

A Rochester Egyetem és a Kaliforniai Egyetem közösen végzett egy kutatást, amely nagyjából három évet ölelt fel. Ebben azt vizsgálták, milyen hatással vannak a romantikus filmek a párokra. Az eredmények kielemzése után arra a következtetésre jutottak, hogy bizony nagyon is érdemes időről időre romantikus mozikkal múlatni a közösen töltött időt.

A kutatás során arra kérték a párokat, hogy nézzenek meg öt romantikus filmet, majd beszéljék át az azokban látottakat. A párok ezután arról számoltak be, hogy dacára az ilyen filmekre alapvetően jellemző kliséknek, szinte mindannyian úgy érezték, tudtak párhuzamot vonni a filmek eseményei és a saját kapcsolatuk között. Emellett hasonló érzést váltott ki belőlük a dolgok megbeszélése, mintha egy párterápián vettek volna részt.

A kutatók arra jutottak, hogy a romantikus filmek segíthetnek a pároknak a saját kapcsolatukat tovább fejleszteni, valamint akár megelőzni az olyan jellemző konfliktushelyzeteket, amelyek szinte minden romantikus film történetének mélypontját jelentik.

A filmek átbeszélésével a párok sokkal jobban el tudták magukat helyezni a kapcsolatukban, jobban átlátták a viselkedésüket a párjukkal szemben. Ez pedig azt eredményezte, hogy nyíltabbá vált a kommunikáció, ami a konfliktusok csökkenéséhez vezethetett. Így az ilyen filmek egyfajta útmutatóként is szolgálhatnak bizonyos konfliktusok megelőzéséhez vagy kezeléséhez.

A kutatók szerint a romantikus filmek ugyanazzal a melegséggel képesek elönteni a nézőket, mint amikor cuki állatkölyköket látunk. Az érzelmi élmények képesek a testből fizikai reakciókat kiváltani, a kutatók pedig úgy vélik, a közös romantikus filmezés ezáltal közelebb hozhatja egymáshoz a párokat.

Meghoztuk a kedved egy kis romantikázásra? Akkor íme a mi ajánlónk a legfrissebb filmek és sorozatok világából, vagy válogass tetszőlegesen az HBO GO kínálatából.

#5

85 Love Life  (2020)

(11)

romantikus | vígjáték

HBO Max | Netflix

A romantikus komédiasorozat főszereplője, Darby (Anna Kendrick) próbál megbirkózni szerelmi élete buktatóival. Minden rész egy-egy kalandot mutat be, melyek az igaz és örökké... több»

#4

74 Normális emberek  (2020)

(3) (2)

dráma

HBO Max

A Normális emberek című sorozat Marianne és Connell szeretetteljes, de bonyolult kapcsolatát követi egy ír város középiskolájának utolsó napjaitól a Trinity College-ban... több»

#3

dráma | fantasy | romantikus

HBO Max | SkyShowtime

Diana Bishop történész és boszorkány. Kezébe kerül az Ashmole 782, aminek szeretné megfejteni a titkait. Segítséget kaphat egy misztikus vámpírtól, Matthew Clairmonttól,... több»

#2

82 Eufória  (2019)

(19) (4)

dráma

HBO Max

A sorozat olyan középiskolásokra koncentrál, akik életének szerves részét képezik a drogok, a szex és az erőszak. több»

#1

59 Karantén meló  (2021)

(11) (2)

krimi | romantikus | vígjáték

HBO Max

Alighogy Linda és Paxton elhatározzák, hogy pontot tesznek kapcsolatuk végére, és szétköltöznek, Londonban a koronavírus-járvány miatt kötelező karantént hirdetnek ki, így... több»