A Star Wars körül mindig is voltak és mindig is lesznek legendák és érdekes történetek. De most valami olyasmit mesélünk el, amit még a legfanatikusabb rajongók sem szúrhattak ki maguktól úgy, hogy ne kaptak volna rá tippet. Emlékeztek még Garindanra a Star Wars IV. - Egy új reményből?

A leginkább egy antropomorf hangyászsünre emlékeztető figura nagyon keveset szerepelt a filmben, de annál fontosabb szerepe volt. Ő volt az, aki a Tatooine-on megmutatta a rohamosztagosoknak, hogy hol bujkálnak Luke Skywalkerék. Nem sokat beszélt, illetve mégis: fura zümmögő hangot adott ki.

Nos, ez a hang jelen történetünk lényege. Az, hogy magát a karaktert ki alakította a forgatás során, az most teljesen másodlagos, a hangsúly tényleg a hangján van. Azt ugyanis egy igazi Oscar-díjas színészlegenda kölcsönözte: John Wayne!

Na ugye, hogy ezt nem tudtad! Nehéz is lett volna kiszúrni, mivel tényleg csak valami zümmögő hümmögésről van szó. A film egyik hangmérnöke, Ben Burtt mesélt erről korábban egy interjú során. Elmondta, hogy mikor megalkották a karaktert, sokáig tanakodtak, milyen hangot adjanak neki. Végül emellett a zümmögés mellett döntöttek, amit ő hozott össze a szintetizátorával. E hang eredetije volt John Wayne. A stúdió korábban kivágott és fel nem használt hanganyagai közül válogatott, amikor rábukkant néhány dialógusra a színésztől. Ezeket fogta és a szintetizátorával kikeverte belőlük a filmben is hallható zümmögést.