Félelmetesen nagy rekordot döntött a Fekete Párduc 2

FRISSÍTVE: A Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott! itthon is remek kezdést produkált, premierjének magyarországi hétvégéjén több, mint 86 ezren váltottak rá jegyet összesen közel 183 millió forint értékben, ezzel rögtön az élen nyitott megelőzve a Beugró a Paradicsomba című romantikus vígjátékot és a Black Adamet is.

A Marvel Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott! uralta az amerikai jegypénztárakat: 180 millió dollárt keresett a hétvégén, és nagy szükség volt rá, hogy feldobja a meggyengült mozikat.

A folytatás megdöntötte a novemberi nyitófilmek rekordját Észak-Amerikában, és túlszárnyalta a 2013-as Az éhezők viadala által felállított 158 millió dolláros rekordot. Világviszonylatban a szuperhősös kaland 330 millió dolláros bevételt hozott, amelyből 150 millió dollár 55 tengerentúli piacról származik.

A sikernek azonban van egy keserédes hátulütője is. A folytatás mögött álló filmkészítők ugyanis még a forgatás megkezdése előtt szembesültek egy megrázó, képernyőn kívüli tragédiával, amikor Chadwick Boseman, a 2018-as Fekete Párduc lelkének oly sokat adó színész 2020-ban rákban elhunyt. Mindössze 43 éves volt. Erre válaszul Ryan Coogler, a film rendezője és társ-forgatókönyvírója újraalkotta a Fekete Párducot és a Wakanda, légy áldott! című filmet egy tisztelgéssé tette a néhai színész előtt. A filmben Wakanda királysága T'Challa király halálával küzd - ez egy "a művészet imitálja az életet" szituáció, ami nagyobb érzelmi mélységet adott a filmnek.

A kritikusok dicsérték, hogy Coogler ügyesen kezelte a nehéz anyagot, a Variety munkatársa, Owen Gleiberman pedig így írt: "A Wakanda, légy áldott! lassú érzelmi feszültséggel bír. Amint a film elkezd erőt gyűjteni, nem hagyja abba".

A Fekete Párduc 2 előtt más akadályok is álltak. A 250 millió dolláros produkciót a COVID közepén forgatták, és az egyik sztár, Letitia Wright sérülésével is meg kellett küzdeni, ami miatt a forgatásokat fel kellett függeszteni. Nem is beszélve a drámaian megváltozott piaci környezetről, amelyben most navigálnia kell.

Amikor a Fekete Párduc négy évvel ezelőtt a mozikba került, Kína és Oroszország még jelentős filmes piacnak számított. Kína azonban egyre elérhetetlenebbé vált a hollywoodi filmek számára, Oroszország ukrajnai inváziója pedig azt jelenti, hogy a stúdiófilmeket már nem vetítik az országban. Így a Fekete Párduc: Wakanda, légy áldott! globális nagyágyú lesz, de valószínűleg nem éri el az 1,4 milliárd dolláros bevételi határt, amit elődje elért (manapság kevés film képes erre).

Jelen állás szerint a film az év második legnagyobb debütálása, a Doctor Strange az őrület multiverzumában 187,4 millió dolláros startja mögött. Emellett a harmadik legjobb pandémiás korszakos ívet is magáénak tudhatja, a fent említett Doctor Strange-kaland és a Pókember: Nincs hazaút után, amely 260 millió dollárral indult.

Tony Chambers, a Disney, a Marvel anyavállalatának, a Disney-nek EVP-je és a mozis forgalmazásért felelős vezetője a film sikerét "a Marvel pályafutásának", valamint "a filmkészítés minőségének" tulajdonította.

A mozitulajdonosok kétségbeesetten várják a jó híreket. A jegyeladások nyár óta vérszegényen alakulnak, ami lehangolja a COVID által súlyosan sújtott iparágat - a második legnagyobb kiállító, a Cineworld csődöt jelentett, és más mozik is a lehetséges fizetésképtelenséggel néznek szembe. Ebben a borús légkörben a Fekete Párduc: Wakanda, légy áldott! nem is jöhetett volna jobbkor.

"A Disney megmenti a kasszát" - mondta Jeff Bock, az Exhibitor Relations elemzője - "Mi más újdonság van még? Pontosan ezt csinálták a világjárvány előtt, a világjárvány alatt és a világjárvány után is".