Friss kutatás: Kiderült, hogy a fiatalok több vagy kevesebb szexet akarnak-e a képernyőn és a vásznon

A 13-24 éves fiatalok kevesebb szexjelenetet szeretnének a televízióban és a filmekben - derül ki a UCLA új tanulmányából.

De ha ezt nem, akkor mit látnának szívesen? A tanulmányból erre is választ kapunk.

A teljes jelentéshez 1500 fiatalt kérdeztek meg, minden korcsoportból 100 résztvevőt a 10-24 év közötti korosztályból. A szexszel és romantikával kapcsolatos témákról azonabn csak a 13-24 éveseket kérdezték. (A Nemzeti Tudományos Akadémia a serdülőket a 10-24 éves korosztály között határozza meg, ami egybeesik a "Gen Z" generációs megkülönböztetéssel is).

A közelmúltban a fiatalokra fókuszáló műsorok a gyakori szexjeleneteikről voltak ismertek, mint például az HBO Eufória és Az idol. A "Teens and Screens" jelentés azonban Olivia Rodrigot idézte, aki az NME-nek beszélt arról, hogy látta-e az utóbbi sorozatot: "Nem vágyom rá. Emlékszem, amikor kisétáltam a Barbie-ból, és azt gondoltam: "Hű, olyan régen láttam olyan filmet, ami nőközpontú, de nem szexuális jellegű, vagy a fájdalmáról, vagy arról szól, hogy traumatizálták."

Az UCLA Center for Scholars and Storytellers fakultása által készített "Teens and Screens" jelentés szerint a serdülők 51,5 százaléka szeretne több olyan tartalmat látni, amely barátságokat és plátói kapcsolatokat ábrázol. 

Szintén a felmérés szerint a fiatalok 44,3 százaléka úgy érezte, hogy "a romantikát a médiában túlzásba viszik". Körülbelül 39 százalék szeretne több ábrázolást látni aromantikus és/vagy aszexuális karakterekről, 47,5 százalék pedig arról számolt be, hogy a szex nem szükséges a tévéműsorok és filmek cselekményeinek többségéhez.

A tanulmányban részt vevő fiatalok a médiasztereotípiákról beszéltek, és hasonlóan fejezték ki azt a vágyukat, hogy a szex és a romantika ne álljon mindig a középpontban, ahogyan a fentebbi idézetben a Barbie fiatal színésznője.

Egy 17 éves fiú Georgiából azt mondta: "Nem szeretem, hogy a stúdiók minden alkalommal, amikor egy férfi és egy női szereplő együtt van a képernyőn, szükségét érzik, hogy ezek ketten szerelmesek legyenek. Teljesen hiányoznak a plátói kapcsolatok az amerikai filmművészetből."

Egy 23 éves nő New Yorkból egy másik párkapcsolati sztereotípiáról beszélt: "A srác bunkó a nővel, de a nő végül beleszeret..."

A CSS alapítója és igazgatója, valamint a tanulmány társszerzője, Yalda T. Uhls megjegyezte: "Bár igaz, hogy a serdülők kevesebb szexet szeretnének a tévében és a filmekben, a felmérés valójában azt mondja, hogy több és másfajta kapcsolatot szeretnének, ami az általuk nézett médiában tükröződik."

Uhls, aki egyben a UCLA pszichológia tanszékének adjunktusa is, így folytatta: "Tudjuk, hogy a fiatalokat járványszerűen sújtja a magány, és az általuk fogyasztott művészetben keresik a működő kapcsolati modelleket. Míg egyes történetmesélők a szexet és a romantikát a karakterek közötti kapcsolat rövidítéseként használják, fontos, hogy Hollywood felismerje, hogy a serdülők olyan történeteket szeretnének, amelyek a kapcsolatok teljes spektrumát tükrözik."

Emellett Uhls hozzátette, hogy a legújabb tanulmányok szerint a fiatalok kevesebbet szexelnek, mint a szüleik az ő korukban, és sokan inkább szinglik maradnak. A jelentés szerint a legfontosabb tanulságok között a következők szerepelnek:

- A 10-24 éves serdülők 56 százaléka az eredeti tartalmakat részesíti előnyben a franchise-okkal és remake-ekkel szemben. 

- A serdülők "a sajátjukhoz hasonló életeket" szeretnének látni a képernyőn - megjegyzendő, hogy tavaly még "a sajátjukhoz nem hasonló életeket" akartak látni.

- Idén a legtöbb válaszadó egy fehér férfit jelölne meg az epizód vagy film hőseként, míg tavaly a fekete férfit favorizálták a hős szerepében.

- A válaszadók szeretik a hitelességet.

A teljes "Teens and Screens" , azaz "Tinik és a képernyő" jelentés itt olvasható.