Gyászhír: Elhunyt a filmszakma női ikonja, Lina Wertmüller

93 éves korában elhunyt Lina Wertmüller rendező és forgatókönyvíró, az első Oscar-díjra jelölt női rendező.

Lina Wertmüller 1926. augusztus tizennegyedikén született Rómában. Saját elmondása szerint rendkívül kalandos gyermekkora volt, amely során közel 15 katolikus iskolából rúgták ki. Végtelenül rajongott a képregényekért, különösen a Flash Gordon című sorozatért, amelynek hatására döntött úgy a későbbiekben, hogy a szórakoztatóiparban szeretne dolgozni.

Színművészeti tanulmányai után díszlettervezőként, publicistaként és bábszínészként dolgozott. A hatvanas években egy ismerőse közbenjárásával Federico Fellini mellett kapott segédrendezői állást a 8 és ½ című produkciónál.

Wertmüller első nagyjátékfilmes rendezése az 1963-ban megjelent I basilischi című film volt, amelynek zenéjét Ennio Morricone szerezte, a későbbiekben pedig az olyan filmjei hozták meg számára a szélesebb ismeretséget, mint a Mimi, a becsületében sértett vasmunkás,  Swept Away és a Pasqualino Settebellezze.

Az 1975-ben megjelent Pasqualino Settebellezze-ért első női rendezőként jelölték Oscar-díjra, a nyomdokaiba pedig csupán 1993-ban lépett Jane Campion Zongoralecke című filmjével. Oscar-díj jelölése után a Warner Bros. négy angol nyelvű filmre is szerződtette, többek között a Világvége közös ágyunkban című produkcióra.

Wertmüller egy további rekorddal is büszkélkedhet, 1978-ban jelent meg az Un fatto di sangue nel comune di Siculiana fra due uomini per causa di una vedova. Si sospettano moventi politici. Amore-Morte-Shimmy. Lugano belle. Tarantelle rendezése, amely a leghosszabb című produkciónak számított, magyarul Véres földként került forgalmazásba.

2019-ben a Filmakadémia életművéért Oscar-díjjal ismerte el munkásságát, ugyanebben az évben csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán.

Férje, Enrico Job 2008-ban hunyt el, a rendezőt lánya gyászolja.

Nyugodjék békében!

#1
Lina Wertmüller

Lina Wertmüller

szül. 1926. 08. 14. - elhunyt 2021. 12. 09.
Róma, Olaszország
Lina Wertmüller 1926. augusztus tizennegyedikén született Rómában. Saját elmondása szerint rendkívül kalandos gyermekkora volt, amely során közel 15 katolikus iskolából rúgták ki. Végtelenül rajongott a képregényekért, különösen a Flash Gordon című sorozatért, amelynek hatására döntött úgy a későbbiekben, hogy a... több»