Gyászhír: Elhunyt David Gulpilil

68 éves korában elhunyt David Gulpilil színész.

Gulpilil 1953. július elsején született az ausztrál Maningrida nevű kisvárosban. A Yolngu őslakos származású színésznél 2017-ben diagnosztizáltak tüdőrákos megbetegedést.

David Gulpilil első filmes szerepe az 1971-ben megjelent Vándorrege című filmben volt látható, a továbbiakban pedig olyan produkciók kapcsán ismerhette meg őt a szélesebb nézőközönség, mint az 1976-os A vihar fia, a Krokodil Dundee, az Ausztrália, illetve a Cargo.

Halálának hírét Steven Marshall politikus a következőképp kommentálta: “Mély szomorúsággal osztom meg Dél-Ausztrália lakosaival, hogy elhunyt nemzedéke egyik legkiemelkedőbb művésze, aki Ausztrália őslakóinak történelmét formálta meg.” Marshall elmondása szerint a színész élete folyamán folyamatosan szembesült a rasszizmussal és a diszkriminációval a hagyományos és civil élete közti "szakadék" miatt.

A színészről készült életrajzi film 2021-ben jelent meg The Life and Death of David Gulpilil címmel.

Nyugodjék békében!

#1
David Gulpilil

David Gulpilil

szül. 1953. 07. 01. - elhunyt 2021. 11. 29.
Arnhem Land, Northern Territory, Ausztrália
Gulpilil 1953. július elsején született az ausztrál Maningrida nevű kisvárosban. A Yolngu őslakos származású színésznél 2017-ben diagnosztizáltak tüdőrákos megbetegedést. David Gulpilil első filmes szerepe az 1971-ben megjelent Vándorrege című filmben volt látható, a továbbiakban pedig olyan produkciók kapcsán ismerhette meg... több»