88 Empire  (2015)

Lezárult az Empire színészének, Jussie Smollett tárgyalása, miután bűnösnek találták abban, hogy 2019-ben megrendezte saját rasszista és homofób támadását.

Az ügyben most született ítélet, James Linn bíró 5 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a színészt, továbbá 25 ezer dollár pénzbírság, illetve Chicago önkormányzatának 120 ezer dollár kártérítés kifizetésére kötelezte a Smollettet.

“Ártatlan vagyok, és nem vagyok öngyilkos” -  kiabálta Smollett az ítélet kihirdetése után, amellyel arra kívánt utalni, hogy abban az esetben, ha holtan találják a cellájában, nem saját kezűleg vetett véget az életének.

“Ön csupán nagyobb figyelmet akart szerezni, hidegen hagyták a társadalmi igazságosság kérdései. Ön tisztában volt azzal, hogy ez egy fájó pont mindenki számára ebben az országban... Országos szánalompartit tartott saját magának” - mondta Linn az ítélethirdetés előtt.

“Ha ezt tettem, az azt jelenti, hogy ököllel beleszúrtam a fekete amerikaiak több mint 400 éve tartó félelmeibe ebben az országban, és az LMBT közösség félelmeibe is. Ha bármi történik velem, miután bementem oda, azt nem én tettem magammal, és ezt mindannyiótoknak tudnotok kell” - jelentette ki Smollett.

A továbbiakban Smollett ügyvédei felfüggesztett börtönbüntetést kértek védencükre, azonban Linn elutasította a kérelmet. 

Családja és hozzátartozói kiállnak Smollett mellett a per során tanúvallomást is tettek, miszerint szerettükről a média teljesen más képet festett, mint amilyen a mágénletében. Smollett ügyvédei felolvasták a National Association for the Advancement of Colored People polgárjogi szervezet, a Black Lives Matter, Alfre Woodard színész és Samuel L. Jackson és felesége, LaTanya Richardson Jackson leveleit:

“Hihetetlen számunkra, hogy ez az egész bűnügyi helyzet létezik. Kérem, mentsék fel ezt a fiatalembert, és engedjék meg neki, hogy szolgálatot tegyen” - írta Richardson Jackson.