2021.01.19   szerző: GGS   hozzászólások: 0

Bár sokak szemében Harrison Ford örökre Han Solo marad, legalább ennyien vannak, akik egy másik ikonikus karakterrel kötötték össze véglegesen. Természetesen a régész professzor-kalandor Indiana Jonesról van szó, akit eddig négy filmben keltett életre a színész. Ezek közül a legnépszerűbb máig az 1981-ben bemutatott első rész. Ezzel kapcsolatban elevenítünk fel egy érdekes történetet.

Az Az elveszett frigyláda fosztogatói a kalandfilm műfajának enciklopédiába illő mintapéldája volt. Megvolt benne minden, ami ma a zsánerről eszünkbe juthat: jóképű, talpraesett főhős, izgalmas történelmi kalandok, szerelmi szál, humor és akció. És utóbbi kettőből született meg a film egyik legendás jelenete is.

Harrison Ford nemrégiben egy online rajongói beszélgetésen vett részt, ahol tőle kérdezhettek a filmjeiről. Itt elevenítette fel az Az elveszett frigyláda fosztogatói egyik leghíresebb jelenetét és annak hátterét. Arról a részről van szó, amikor Indiana Jonesnak szembe kell néznie egy láthatóan nála sokkal jobban képzett kardforgatóval. Miután ellenfele néhány látványos mozdulattal demonstrálta képességeit, Indie hanyag eleganciával egyszerűen lelövi, majd elsétál a helyszínről.

Igen ám, csakhogy ez a jelenet eredetileg nagyon nem így volt megírva. George Lucas kezdettől fogva egy klasszikus verekedős jelenetet szeretett volna leforgatni, ahol a kard és az ostor csap össze egymással. De egy ilyen jelenetet napokig tartott volna felvenni.

Ez normál körülmények között nem is okozott volna gondot, csakhogy Harrison Ford azokban a napokban elég komoly gyomorrontással küszködött, ami azt is alig tette lehetővé számára, hogy a lakókocsiját tíz percnél hosszabb időre elhagyja. Ez pedig lehetetlenné tette egy verekedős jelenet leforgatását. Végül a színész azzal az ötlettel fordult Steven Spielberg rendezőhöz, hogy Indie lője le ellenfelét, Steven Spielberg pedig imádta.

Harrison Ford egyébként is nagy mestere az improvizálásnak. A Star Warsban is bizonyította ezt, amivel szállóigét teremtett. Amikor ugyanis Leia hercegnő életében először elmondja neki, hogy szereti, Han Solo az ilyenkor szokásos „én is” helyett annyit válaszolt: „Tudom.” Ez is Harrison Ford improvizációja volt.