Hivatalos: 10 évre kitiltja a Filmakadémia Will Smith-t az Oscar-gálárólA kép forrása: ABC

A Filmakadémia igazgatótanácsa péntek reggel ült össze, hogy döntsön Will Smith a 94. Oscar-gálán tanúsított magatartásával kapcsolatban, írja a The Hollywood Reporter.

Az Akadémia 54 fős igazgatótanácsa péntek reggel rendkívüli ülést tartott, hogy eldöntse, milyen lépéseket tesz Smith ellen. Egy héttel ezelőttig, amikor Smith bejelentette, hogy lemond a szervezet tagságáról, arra számított mindenki, hogy felfüggesztés vagy kizárás vár rá, mivel megsértette azokat a magatartási normákat, amelyeket az Akadémia a MeToo mozgalom kirobbanása után vezetett be.

Tizenkét nappal azután, hogy Will Smith a 94. Oscar-díj-átadó ünnepségen pofon vágta Chris Rockot, és trágár szavakat kiabált, a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia úgy döntött, hogy Smith-t, aki meg aznap este este átvehette a legjobb színésznek járó Oscar-díjat a Richard királyban nyújtott alakításáért, 10 évre eltiltják. Ez azt jelenti, hogy Smith a következő 10 évben sem az Oscar-gálán, sem bármilyen más, az Akadémiához köthető rendezvényen nem vehet részt. Smith megtarthatja az általa elnyert Oscart, és továbbra is jogosult a jövőbeni Oscar-jelölésekre és díjakra.

A szakma számos tagja felháborodását fejezte ki Smith viselkedése miatt, amelyet ő maga "sokkolónak, fájdalmasnak és megbocsáthatatlannak" nevezett. Egyesek még azt is követelték, hogy veszítse el a neki ítélt Oscar-díjat és/vagy a jövőbeni Oscar-díjra való jogosultságát. 

Smith, aki évtizedek óta Hollywood egyik legnépszerűbb főszereplője, azután vesztette el a hidegvérét, hogy Rock egy viccben utalt feleségének, Jada Pinkett Smith kopaszságára, aki alopeciában szenved. Rock állítólag elrugaszkodott a forgatókönyvtől, és rögtönözte a viccet, és nem volt tudomása Pinkett Smith állapotáról.

Az Akadémia vezérigazgatóját, Dawn Hudsont és elnökét, David Rubint valamint Will Packert, az Oscar-díjátadó ünnepség producerét azóta is bírálják, amiért nem távolították el Smith-t a Dolby Theaterből. Ellentmondásos nyilatkozatokat adtak ki arról, hogy a színészt megkérték-e a távozásra. Tény viszont, hogy Smith a ceremónia végéig ott maradt, majd a Vanity Fair Oscar-bulijára ment, és Rocktól csak hétfőn kért bocsánatot.

A péntek reggeli ülés után a tagoknak küldött levélben Hudson és Rubin elismerte, hogy "nem megfelelően kezelték a teremben kialakult helyzetet", és ezért bocsánatot kértek. Emellett "mély hálájukat fejezték ki Rock úrnak, amiért a rendkívüli körülmények között is megőrizte higgadtságát", és köszönetet mondtak az est "házigazdáinak, a jelölteknek, a műsorvezetőknek és a nyerteseknek, hogy a közvetítés során ilyen higgadtan és méltóságteljesen viselkedtek".

Nem sokkal később Smith egy szóvivőn keresztül saját rövid nyilatkozatot adott ki: "Elfogadom és tiszteletben tartom az Akadémia döntését".