Ha időutazás, akkor Vissza a jövőbe. Legalábbis a rajongók döntő többségének a klasszikus trilógia jut eszébe. Ez egy nem túl meglepő dolog, ám a Bosszúállók: Végjáték készítői mégis belefutottak, és rájöttek, hogy reagálniuk kell rá. Így került végül a filmbe az a jelenet, ahol elmagyarázzák a maguk időutazási szabályaikat.

Mint ismert, a Vissza a jövőbe felállása szerint, ha visszamegyünk a múltba és ott megbolygatjuk az eseményeket, akkor azok hatással lesznek az aktuális jelenünkre is. Persze, ha túltoljuk a bolygatást, akkor felborul a tér-idő kontinuum és az egész univerzum elpusztul – de jobbik esetben csak a mi galaxisunk.

Igen ám, csakhogy a Bosszúállók: Végjátékban teljesen más szabályok vonatkoznak az időutazásra. A Marvel ugyanis a multiverzumra épít, vagyis arra, hogy végtelen számú párhuzamos valóság létezik, amelyek között átjárás is van. Az egyik ilyen átjárási mód tulajdonképpen a kvantumvilágon keresztül történő időutazás. Ezt használják ki a Bosszúállók is, akik visszamehetnek az időben, hogy még a csettintés előtt megállítsák Thanost. Más kérdés, hogy ezzel egy párhuzamos valóságba csöppennek.

E két nézet a Végjáték premierje óta rendre meg-megütközik egymással a rajongók közt és a közösségi média különböző felületein. Most pedig épp a két filmóriás készítői néztek farkasszemet egymással a Russo-tesók féle Pizza Film School Youtube-os sorozat utolsó epizódjában. Itt Stephen McFeely és Christopher Markus tárgyalta ki a témát Bob Gale-lel.

McFeelyék elmesélték, hogy a film eredeti változatában az a jelenet, ahol a Hangya lefitymálja a Vissza a jövőbe teóriáját, nem volt benne. Ám az első tesztvetítések után jöttek a visszhangok, hogy a Vissza a jövőbe filmekben ezt meg azt lehetett csinálni. Ezért döntöttek úgy, hogy akkor inkább szó szerint kimondatják valamelyik szereplővel, hogy a Marvel univerzumban tök más szabályok vannak és punktum.

Bob Gale ezt el is fogadta, de azt azért hozzátette, hogy még ha így is van, a Bosszúállók végül mégis pont ugyanúgy jártak, mint Marty és a doki. Vagyis visszamentek a korábbi filmjeik (az első Bosszúállók és Thor filmek) egyes jeleneteibe, hogy azokat változtassák meg.

Szerintetek melyik teória állja meg jobban a helyét?