Ingyenesen nézhető klasszikusok a Filmio kínálatában

Teltházas előadásokkal nagy siker volt a restaurált mozgóképeket felvonultató Budapesti Klasszikus Film Maraton, amelynek programjából számos alkotás elérhető a FILMIO kínálatában. A frissen felújított Latabár klasszikus, az Egy szoknya, egy nadrág (1943), Gaál Béla vígjátéka, a Pesti mese (1937), valamint Gazdag Gyula megjelenésekor betiltott szatírája, Sípoló macskakő (1971) csütörtöktől vasárnapig ingyenesen megtekinthető a magyar filmek streaming platformján.

A Budapesti Klasszikus Film Maratonon a hollywoodi produkciók és ritka gyöngyszemek mellett számos hazai klasszikust is látni lehetett, bemutatták a frissen restaurált Latabár filmeket, megemlékeztek 150 éves fővárosunkról és külön válogatást szenteltek a Balázs Béla Stúdió alkotóinak, köztük Gazdag Gyula munkásságának. A FILMIO kínálatában számos, a Maratonon nagy sikerrel vetített magyar film nézhető, melyek közül három alkotás ingyenesen megtekinthető vasárnap estig. 

Egy szoknya, egy nadrág (1943) / Sóvári Péter, a felkapott színész szerelmére más is szemet vetett, a nagyravágyó Ibolya azonban nem sejti, hogy grófi származású udvarlója valójában szegény, mint a templom egere és a vagyont, amivel henceg egy spanyol özvegytől reméli. Amikor a gróf rossz ripacsnak nevezi Sóvárit, a sértett férfi bosszút esküszik és színészi képességeit bevetve eljátssza a spanyol özvegy szerepét. Az 1940-es évek közönségkedvenc és máig népszerű bohózata Latabár Kálmán fergeteges alakításával. 

Pesti mese (1937) / Kis Klári, a lenézett kalapos lány, egy napon váratlanul hatalmas amerikai vagyont örököl, csőd szélén álló munkaadójának testvére ezért a közelébe akar férkőzni, hogy rátehesse a kezét a pénzre. A munkahelyén Copfosnak csúfolt lány azonban nem olyan butuska, amilyennek felettesei hiszik, ezért tervet eszel ki kapzsi udvarlója leleplezésére. A főszerepekben Turay Ida, Páger Antal és Kabos Gyula brillírozik. 

A sípoló macskakő (1971) / A Kádár-rendszer sokáig betiltott szatirikus parabolájában diákok érkeznek egy vidéki építőtáborba dolgozni, azonban a földeken épp nincs tennivaló, a vezetők ezért különféle programok szervezésével igyekeznek leplezni a kínos hibát. A fiatalok hamarosan rájönnek, mi a pótcselekvések célja, amelyet követően egyre nehezebb fenntartani a táborban a rendet. Gazdag Gyula első játékfilmjét rendszerkritikussága miatt először betiltották, majd 1972-ben mégis bemutatták, a hetvenes években formálódó fiatal ellenzék egyik fontos kultuszfilmje lett.