‘Inkább hallgatnia kellett volna’: Nemes Jeles László bírálta a friss Oscar-díjas film rendezőjének beszédét

Nemes Jeles László kritizálta Jonathan Glazer Oscar-díj-átadó beszédét az Érdekvédelmi terület (Legjobb nemzetközi film, Legjobb hang) című filmért, és azt állította, hogy Glazer a történelmi megértés hiányáról tett tanúbizonyságot azzal, hogy a zsidó identitást és a holokausztot összekapcsolta a mai konfliktusokkal.

Glazer beszéde hatalmas visszhangot váltott ki. A direktor azt mondta, hogy ő és producere, James Wilson "olyan emberként állnak itt, akik tagadják, hogy zsidóságukat és a holokausztot eltérítette egy olyan megszállás, amely oly sok ártatlan ember számára vezetett konfliktushoz, legyen szó az október 7-i izraeli áldozatokról vagy a Gáza elleni folyamatos támadásról".

Nemes, az Oscar-díjas Saul fia rendezője aggodalmát fejezte ki a növekvő antiszemitizmus miatt, azt sugallva, hogy Glazer megjegyzései akaratlanul is táplálhatják az ilyen érzelmeket.

"Az Érdekvédelmi terület fontos film... A rendezőjének inkább hallgatnia kellett volna, ahelyett, hogy felfedje, hogy nem ért a történelemhez és a civilizációt romboló erőkhöz, sem a holokauszt előtt, sem utána" - idézi a Nemes Jeles Lászlót a Deadline.

Mindkét rendező elismerést kapott a Cannes-ban bemutatott holokausztfilmjeiért. Danny Cohen, Glazer filmjének egyik producere szintén hangot adott annak, hogy nem értett egyet a beszéd során elhangzott megjegyzésekkel.

dráma | háborús | történelmi

Rudolf Höss, Auschwitz parancsnoka feleségével, Hedwiggel együtt megpróbál ideális életet teremteni családjuk számára a koncentrációs tábor közelében lévő rezidencián. A... több»