Manapság, amikor Hollywoodban csak úgy röpködnek a több millió dolláros gázsik a kisebb-nagyobb szerepekért, egészen döbbenetes hallani (vagy olvasni), hogy John Travolta annak idején mennyit kapott Vincent Vega megformálásáért. Pedig nem tévedés, valóban szinte bagóért szerepelt a filmben, de valójában ez nem volt véletlen.

John Travolta neve hallatán a legtöbbeknek a Pomádé, a Szombat esti láz, a %Nicsak, ki beszél% és persze a Ponyvaregény jutnak az eszébe. Nem csoda, hiszen a színész amellett, hogy rengeteg filmben szerepelt, ezekkel vált híressé. Csakhogy amikor 1994-ben a Ponyvaregényt forgatták, épp leáldozóban volt a szerencséje.

Az első nagyobb sikerei már sok évesnek számítottak, és sokan már szinte teljesen le is írták őt, mint színészt. Ezt megérezte a költségvetése is. Ám ekkor jött a Ponyvaregény, amely Quentin Tarantino egyik első filmje volt. És mint ilyen, nem vetette fel őket a pénz akkoriban.

Így John Travolta mindössze 150 000 dollárért elvállalta Vincent Vega szerepét. És milyen jól tette! Mert lehet, hogy ezzel már akkor is egy normál sztárgázsi töredékét kereste meg, de újra felkerült Hollywood térképére, és máig nem is került le onnan. Mondhatjuk, hogy a Ponyvaregény mentette meg a karrierjét, de legalábbis jókor adott annak új löketet.

Ha így nézzük, ez a 150 000 dollár (ami azért nem rossz summa, bárki elfogadná pár havi munkabérnek) szinte csak amolyan bónusz. Hiszen John Travolta azóta szinte bármennyi pénzt elkérhet egy-egy szerepért. Bizonyítani már aligha kell.