2019.05.27   szerző: csd   hozzászólások: 0

A kilencvenes évek közepén debütált a mozikban az utóbbi két évtized alighanem egyik legizgalmasabb kaland-vígjátékfilmje, a Jumanji. Nem csupán izgalmas és látványos produkcióról van szó, hiszen a Jumanji egyben lebilincselő ábrázolásmódja az egyén elszigetelődésének. Chris Van Allsburg azonos című könyvéből készült film alighanem egyben az egyik legsötétebb témát feszegeti, amellyel talán sokan szembesülnek életük során.

86 Jumanji  (1995)

Ugyan ki ne ismerné a Shepherd testvérek történetét, akik új otthonukban egy titokzatos táblajátékra bukkannak. Rövidesen azonban arra is fény derül, hogy a játék sokkal több, mint aminek látszik, hiszen ha valaki egyszer belefog, kénytelen végigjárni a „kalandos” ösvényt. A játék során sikerül is kiszabadítaniuk az egykor fogságba esett Alan Parrisht, akit közel 26 évvel korábban szippantott és zárt magába Jumanji világa.

A főszerepet alakító Robin Williams egy korábbi interjúban elárulta, hogy a játékból kiszabadult Alan Parrsih megformálása alighanem az egyik hozzá legközelebb álló fiktív karakter volt, akivel karrierje során találkozott. „Felolvastam a Jumanjiból a gyermekeimnek. Noha többször megrémültek a történettől, a sötét és hátborzongató illusztrációktól, talán mégsem ez, ami miatt annyira mellbevágó tud lenni az egész. Azt hiszem, minden gyermek egyik legsötétebb félelme, hogy elszakad a szüleitől és magára marad.  Abszolút sikerült megértenem Alan karakterét, hiszen nekem sem voltak testvéreim, a szüleim állandóan dolgoztak, ráadásul rengeteget költöztünk”, mesélte a színész.

Semmiképpen sem szeretnénk ellőni a történet végkifejletét azok számára, akik nem látták volna még az eredeti Jumanjit. Bár a borongós háttértörténet ellenére a cselekmény egészen pozitív végkifejletet vesz végül, amely jelenetet elsőként vettek fel a forgatások során. Talán mondani sem kell, hogy ez valószínűleg pozitívabban is hatott a stáb munkamoráljára.