Bár az utóbbi években készült folytatások sem voltak rosszak, azért kétségtelen, hogy az 1993-as eredeti Jurassic Park a legjobb mind közül. De legalábbis a legemlékezetesebb. Steven Spielberg akció-kalandfilmje már lassan harminc éves (!), az évtizedek során pedig számos érdekes részletre és kulisszatitokra derült fény. A közelmúltban viszont egy olyan kuriózum bukkant fel a neten, amiről érdemes beszélni pár percet.

A film végére mindenki jól emlékszik: a központi épületben a T-Rex és a raptorok csapnak össze, miközben Dr. Grant, Lex, Tim és Ellie kimenekülnek az épületből. Innen Hammond és Malcolm egy terepjáróval menti ki őket, majd a következő jelenetben már a túlélők egy helikopter biztonságában távolodnak a szigettől.

De a felbukkant vázlatrajzok tanúsága szerint ennél sokkal fordulatosabbra, még izgalmasabbra tervezték a finálét. A storyboard szerint Grant és a gyerekek menekülése az épületből kiszabadulva még nem ér véget, mivel Hammond és Malcolm nem bukkannak fel. Ehelyett egy üres terepjáróba pattannak be és azzal indulnak el, miközben a T-Rex a nyomukba ered.

Végül egy útra dőlt fa megállásra kényszeríti a terepjárót, így az utasoknak gyalog, vagyis inkább futva kell tovább menekülnie egy közeli tisztás felé, ahol egy helikopter várja őket – rajta vélhetően Hamonddal és a többiekkel. A T-Rex végig a nyomukban van, de végül Grantnek sikerül feladni a gyerekeket a már felszállóban lévő helikopterre.

Végül a doktor is fel tud kapaszkodni a helikopter talpára, ám ekkor a T-Rex is elkapja a talp végét és nem ereszti el. Az utolsó fordulatként azonban mégis sikerül kiszabadulniuk és elrepülniük a szigetről.

Hogy Steven Spielberg és társai miért döntöttek úgy, hogy ezt a jelenetet végül nem forgatják le, nem tudni. Mivel ez a verzió sosem készült el, így már soha nem is tudhatjuk meg, hogy miként festett volna Grant és a gyerekek menekülése.

A franchise legújabb része, a Jurassic World: Világuralom június 9-től látható a magyarországi mozikban. A film előzetesét idelent nézheteted meg, az eredeti befejezés vázlatrajzait pedig a galériában találod.

akció | kaland | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

A 2015-ben megjelent Jurassic World egy teljesen új fejezetet nyitott Steven Spielberg által megteremtett kultikus franchise történetében. Négy évvel a Nublar-sziget pusztulása után... több»