Maradjunk ma még kicsit a kilencvenes évek mára már kultikussá vált darabjainál, amelyeken alighanem egy egész generáció nőtt fel. Sőt, manapság nem is beszélhetünk a modern CGI alapú filmgyártásról anélkül, hogy szóba ne kerülnének.

Bő negyed évszázaddal azután, hogy a Jurassic Park a mozikba került, még ma is filmkészítők tucatjait inspirálja a film. Ráadásul a kilencvenes évek egyik meghatározó szuperprodukciója egy egész franchise márkává nőtte ki magát, hiszen az utóbbi években két új Jurassic Park film is napvilágot látott. Ma már elképzelhetetlen, hogy ezek a filmek működhetnének számítógépes animáció nélkül, de a széria első darabjánál mindez egyáltalán nem volt egyértelmű.

Steven Spielberg ugyanis egyáltalán nem volt megelégedve az első számítógépes animációk nyersebb verziójával. A rendező nem találta eléggé valóságosnak a dinokat és azok mozgását. Spielberg négy csapatot is felállított a forgatások alatt, akik munkájukkal csakis arra koncentráltak, hogy a kornak megfelelően minél hitelesebb és átélhetőbb legyen a nézők számára a film. Stan Winston korábban a Terminátor filmeken dolgozott, az ő csapata építette meg a T.Rex valódi vázát, amelyet mechanikusan mozgattak a munkálatok során, ezek a figurák legtöbbször csupán torzók voltak, így soha nem látni őket teljes egészükben a vásznon.

Michael Lantieri vezette csapat felelt az interaktív jelenetekért, az ő munkájuk fémjelzik a film ikonikus zárójelenetét, amikor a CGI T.Rex hozzávágja a CGI Raptort a valós dinoszaurusz csontvázhoz. Két technika is találkozott tehát a fenti jelenetben, hiszen a csontváznak pontosan úgy kellett darabjaira esnie, mintha valóban egy súlyos test zuhanna neki. Phil Trippet neve legendásnak számít a szakmában, az ő munkáival főként a A Jedi visszatérben találkozhattak a rajongók. Trippet csapata miniatűr figurákat készített, amelyeket aprólékos stop motion technikával mozgattak. Végezetül pedig Dennis Muren csapata volt az, amelyik felügyelte a fenti technikák kombinációját.

Tény, hogy a Jurassic Park látványvilágát mára talán kissé kikezdte az idő vasfoga, de alighanem még most is sokan emlékeznek az élményre, amikor először találkoztak a vásznon Spielberg egyik legemlékezetesebb alkotásával, és amely alighanem csakugyan kijelölte az utat a mai CGI filmek számára.