Ki ez a sorozatgyilkos, akiről a Sikoly ikonikus gonoszát mintázták?

„A film megtörtént eseményeken alapul.” Rengetegszer olvashatjuk ezt az ikonikus mondtatot egy-egy mozi elején, még akkor is, ha ez nem feltétlenül fedi a valóságot. De a filmkészítők szeretik elhitetni a nézőkkel, hogy amit látnak, az valóban megtörtént, mert ez mindig különös hangulatot kölcsönöz a filmeknek. De ez különösen igaz, ha történetesen horrorfilmekről van szó. A Sikoly filmek a műfaj leghíresebbjei közé tartoznak, és bár ezek elején nem szerepel a fenti felirat, épp oda is férhetne.

Wes Craven, aki megannyi legendás horroralak megalkotója, megalkotta a modern tinihorror kategóriát is. A Sikoly filmeket máig számtalan más, általában jóval gyengébb mozi próbálta meg lemásolni. A sztori lényegében mindig ugyanaz: adott egy csapatnyi fiatal, akiket valaki valamiért valamilyen álarcban nekiáll legyilkoászni. A film végére pedig mindig kiderül, hogy ki az és mi volt a roppant egyedi indítéka.

A Sikoly filmek, ha másban nem is, abban mindenképp különböznek az őket másoló alkotásoktól, hogy itt bizony valóban volt némi valóság alapja a történetnek. Na nem arról van szó, hogy egy bizonyos Sidney Prescottot és társait kergette egy szellemálarcos gyilkos. Hanem arról, hogy ezt a bizonyos szellemálarcos fickót egy valódi sorozatgyilkosról mintázták.

Danny Rolling a Gainesville-i hasfemetszőként vonult be a kriminalisztika tankönyvekbe. A férfi 1990-ben három nap leforgása alatt öt diákkal végzett a floridai kisvárosban. Áldozata lett Christina Powell, Sonja Larson, Christa Leigh Hoyt, Manuel Tabaoda és Tracey Paules is. A kegyetlen gyilkosságok áldozatait mindig valamilyen pózba állította, gyakran megcsonkította őket.

Szerencsére Rollingot a rendőrség viszonylag hamar elfogta és hátralévő életét börtönben töltötte. A letartóztatása után kiderült, hogy a fenti öt áldozatán kívül további négy ember halála is az ő lelkén szárad. Még 1989-ben betört egy házba, ahol meggyilkolt egy 55 éves férfit, annak lányát és unokaöcsét. Majd nem sokkal később egy vita után a saját apjával is végzett. Danny Rollingot végül 2006-ban végezték ki.