A ’90-es évek legjobb thrillere sokak szerint A bárányok hallgatnak volt. A film sikerét nagy részt a két főszereplő, Jodie Foster és Anthony Hopkins zseniális alakításának köszönhette. Bár utóbbi színész a 2000-es évek elején további két filmben is magára öltötte a pszichopata sorozatgyilkos, Hannibal Lecter szerepét, ezek a filmek már nem arattak akkora sikert, mint az első rész.

A franchise kapcsán talán kevesen tudják, de Anthony Hopkins a 2001-es Hannibal után maga is írógép elé ült, hogy megírja a saját folytatását a filmhez. A színésznek egészen sajátos elképzelése volt arról, miként is kellene alakulnia a továbbiakban a történetnek, és nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy ez köszönőviszonyban sem volt azzal, ahogy aztán a 2002-es A vörös sárkányban alakultak.

Anthony Hopkins egy interjúban mesélt a forgatókönyvről, amelyről leszögezte, hogy valójában inkább csak kísérleti jelleggel, kíváncsiságból írta meg. Nem volt komoly szándéka vele, de persze mikor elkészült, megmutatta az ügynökének és a stúdiónak is.

De mi is volt benne? Ezzel kapcsolatban meglehetősen szegényesek az információk az interneten, ám a színész néhány részletet azért elárult róla. A történet ismét Clarice Starlingról szólt volna, aki San Franciscóban él és épp átesett egy idegösszeomláson. Rendszeresen rémálmai vannak és minden utcasarkon Hannibal Lectert véli látni. Ám egy éjszaka arra ébred, hogy oda van bilincselve az ágyához, a sorozatgyilkos pedig az egyik sarokban ül és cigarettázik, majd köszönti őt: „Hello Clarice…”. A színész azt is elárulta, hogy a történet végén Clarice lelövi a sorozatgyilkost, ezzel pedig pontot tesz az események végére.