89 Ragadozó  (1987)

Manapság mindenki Arnold Schwarzeneggerrel azonosítja minden idők egyik legjobb sci-fi horrorját, a Ragadozót. Nem csoda, hiszen ő játszotta a főszerepet, a kommandóst, aki végül nagy nehezen le tudta győzni a földönkívüli vadászt. Azt viszont kevesen tudják, hogy a filmben szerepelt volna a ’80-as évek egy másik ikonikus akciósztárja (és most nem Carl Weathersre gondolunk, mert ő ugyebár szerepelt is).

A Ragadozó egy csapat kommandósóról szól, akik titkos küldetésre indultak az őserdőbe. Ám feladatuk elvégzésében egy titokzatos lény akadályozza meg őket, ugyanis a láthatatlan valami vadászni kezd rájuk az erdőben. Egyenként kapja el áldozatait, míg végül csak az Arnold Schwarzenegger által játszott Dutch marad életben, ő pedig megküzd a földönkívüli vadásszal.

A mára ikonná vált idegen lényegesen magasabb és erősebb az embernél, ezt pedig a film készítői is ki akarták hangsúlyozni. Csakhogy az eredeti elképzelés szerint egy olyan akkor még feltörekvő színészt választottak ki az idegen szerepére, akiről akkor még nem nagyon tudták, hogy kicsoda. Ez az illető nem más volt, mint Jean-Claude Van Damme.

A fiatal színész azonban csúfos kudarcot vallott, ami végül a kirúgásához vezetett, bár azt is hozzá kell tenni, hogy egyáltalán nem a tehetségén múlott a dolog. Amikor ugyanis feladták rá a Predator jelmezt, azonnal érezte, hogy ez nem lesz jó. A feje a nyakban volt és csak egy vékony csövön keresztül tudott lélegezni. Mindenféle drótokat aggattak rá, amikkel a fejet mozgatták. Ráadásul az egész jelmez piszok nehéz volt és cseppet sem eresztette át a levegőt.

Így JJean-Claude Van Damme tulajdonképpen kiszáradás miatt többször is elájult benne. Bár a stábban azt mondták neki, hogy a kezével jelezze, ha valami baj van, ő hiába integetett, mindig csak azt mondták neki, hogy még bírjon ki öt percet. Amikor pedig többször is elájult, ultimátumot adtak neki: ha még egyszer elveszíti az eszméletét, repül. Nos, erre két héttel később sor is került, mert bár addig viszonylag jól bírta a gyűrődést, akkor ismét győzött a kiszáradás és elájult.

Helyét végül az a Kevin Peter Hall vette át, aki a Ragadozóban és a Ragadozó 2 (Ragadozó Los Angelesben)-ben is eljátszotta a Predatort. Érdemes megjegyezni, hogy neki sokkal könnyebb dolga volt, ugyanis míg Jean-Claude Van Damme 177 cm magas, addig Kevin Peter Hall csaknem 220 cm volt, így rá sokkal jobban illett az idegen jelmeze.