Kína filmtörténelmet írt, lekörözték AmerikátA kép forrása: Huayi Brothers Media

Minden idők legmagasabb februári bevételét érték el a kínai mozik, melyek összbevételei meghaladták a 650 millió dollárt. Ezzel nem csak a kínai, de a amerikai rekord is megdőlt.

Bár Észak-Amerikában 710 milliós bevétel jött össze februárban, ha levonjuk ebből Kanada hozzájárulását, az összeg máris 640 millióra csökken.

Erős hónapot zártak a kínai mozik, és a számokat elnézve, könnyen lehet, hogy rendszer lesz a dologból. Az ázsiai országban csak ezen a héten 270 milliót költöttek a nézők mozijegyekre. A februári rekordbevételekhez olyan filmek is jelentősen hozzájárultak, mint a The Man from Macau II vagy a Jackie Chan, John Cusack és Adrien Brody főszereplésével készült A sas és a sárkány (A Sárkány kardja), de terémészetesen a hollywoodi filmek, köztük A hobbit: Az öt sereg csatája és Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész is jelentőset szakítottak. A tavalyi év legmagasabb bevételű filmje Kínában a maga 301 milliójával a Transformers: A kihalás kora volt, mellyel nem mellesleg lekörözték az Egyesült Államokat.

A kínai bevételek rohamos növekedésének hátterében többek közt az áll, hogy az országban az utóbbi években a filmszínházak száma több mint 24.590-re bővült. Igaz, ez még mindig messze elmarad az Államokban beregisztrált 40.000 mozitól.

Március is komoly bevételekkel kecsegtet Kínában, ugyanis olyan filmek kerülnek bemutatásra, mint a Kingsman: A titkos szolgálat vagy a Jupiter felemelkedése. Utóbbi már most jobban teljesít, mint az Államokban.