Bár Will Smith-viccekben nem volt hiány a 2023-as Oscar-gálán, úgy tűnik, csak a legjobbak(?) kerültek be a válogatásba.

Molly McNearney, a ceremónia executive producere - és a házigazda Jimmy Kimmel felesége - elárulta, miért vágtak ki sok más viccet férje monológjából.

"Nem akartuk, hogy idén minden a tavalyi évről szóljon" - mondta a 45 éves McNearney a Variety-nek - "El sem tudom mondani, hány Will Smith-viccünk volt, amitől aztán megszabadultunk. Úgy gondoljuk, hogy csak a legjobbak kerültek be végül."

Ennek ellenére Kimmel többször is kikacsintott a hírhedt "pofozógate"-re (Az eset "slapgate" néven is híresült el.)

"Nagyon tetszett az ötlet, hogy kifigurázzuk a tavalyi eseményeket." - magyarázta McNearney - "Azt hiszem, még mindig mindannyian egy kicsit sokkos állapotban vagyunk attól, ami történt és, hogy miután végignéztük azt az erőszakos mozzanatot, mindenkinek végig kellett ülnie egy köszönőbeszédet."

A 2022-es élő adás alatt az 54 éves Smith felment a színpadra, és megpofozta Chris Rockot, miután a komikus viccelődött a színész feleségén, Jada Pinkett Smithen. Az 58 éves Rock Pinkett Smith-t - aki alopeciában szenved és tavaly nyáron leborotválta a fejét - Demi Moore G.I.Jane című filmjének kopasz karakteréhez hasonlította, amire Will Smith azzal a bizonyos pofonnal és ordibálással reagált.

"A kiba*szott szádra ne vedd a feleségem nevét!" - kiabálta Smith kétszer is -, miután visszatért a helyére.

Kimmel egy monológgal nyitotta meg a 2023-as Oscar-gálát, amelyben a színészre célzott - és egész este folytatta a szurkálódást:

"Öt ír színészt jelölnek ma este - ami azt jelenti, hogy az esélye annak, hogy megint verekedni fogunk a színpadon, épp most nőtt meg nagyon" - mondta. De nem állt meg itt - azt is kifigurázta, hogy Smith a pofon után a "legjobb színész" Oscar-díját is átvette a című filmben.

"Szóval, szigorú szabályaink vannak, ha ebben a színházban bárki erőszakos cselekményt követ el az előadás bármelyik pontján, akkor megkapja a legjobb színésznek járó Oscar-díjat, és engedélyezzük, hogy 19 perces beszédet tartson" -  viccelődött Kimmel.

"Komolyan, az Akadémiának van egy válságstábja. Ha bármi kiszámíthatatlan vagy erőszakos dolog történik a ceremónia alatt, csak tedd azt, amit tavaly is tettél. Semmit. Ülj ott, és ne csinálj semmit, talán még meg is ölelgetheted a támadót. És ha bármelyikőtök felhúzza magát egy vicc miatt, és úgy dönt, hogy feljön ide, nem lesz könnyű dolga."

Ezután a közönségben ülők felé biccentett, és azzal viccelődött, hogy a Pókember színészein és más Oscar-jelölteken kellene átjutni annak, aki hirtelen késztetést érezne, hogy felugorjon a színpadra és felpofozzon valakit. Ezután azt mondta, hogy a show "nem lesz szigorú", és "nincs idő a csínytevésekre". Az esemény előtt Kimmel megesküdött, hogy "kiveri a sz*rt is" mindenkiből, aki az ő felügyelete alatt bármilyen erőszakos tréfával próbálkozik.

Smith az eset óta lemondott a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagságáról, miután a tettei erős felháborodást váltottak ki. A színészt emellett a következő 10 évre eltiltották az akadémiai rendezvényeken való részvételtől. Maga az Akadémia nemrégiben nyilatkozott az esetről, és elismerte, hogy "nem megfelelően" kezelte az esetet.

Rock nemrég a hírhedt pofonra utalt új Netflix különkiadásában, a Chris Rock: Szelektív felháborodás című estjében, amelyben azzal vádolta Smith-t, hogy rajta vezette le a dühét, amit a színész feleségének, Jadának  August Alsina énekessel folytatott májustól decemberig tartó viszonya miatt érzett... A különkiadás állítólag "zavarba hozta és megbántotta" Smith-t.

"A világon mindenki gyengének nevezte őt" - mondta Rock Smith-ről - "Mindenki. Mindenki. És kit ütött meg? Engem, akiről tudta, hogy meg tudja verni. Ez aztán az igazi keménység. Mindenki kib*szottul tudja. Igen! Megtörtént. Úgy egy éve megütöttek" - mondta - "Megpofozott a kib*szott Oscar-díjátadón ez a f*szfej!"

"Az emberek azt kérdezik: 'Fájt?' Még mindig fáj! Még mindig cseng a fülemben a Summertime." - folytatta Rock, utalva Smith 1991-es hip-hop slágerére, amelyet egykori zenésztársával, DJ Jazzy Jeff-fel közösen írt - "De én nem vagyok áldozat, bébi. Soha nem fogsz sírva látni Oprah Winfrey vagy Gayle [King] műsorában".