Közkinccsé vált az eredeti Mickey és Minnie, lejártak a szerzői jogok az Államokban

Az animáció, amely elindította világhódító útján a Disney-t, mostantól szabad préda az USA-ban, miután lejártak a Disney szerzői jogai.

Az amerikai szerzői jogi törvények szerint a karakterek jogait 95 évig lehet megtartani, ami azt jelenti, hogy a Steamboat Willie/Willie Gőzhajó szereplői 2024. január 1-jén, hétfőn kerültek a köztulajdonba, vagyis ezek a művek mostantól legálisan megoszthatók, előadhatók, újrafelhasználhatók, átdolgozhatók vagy mintázhatók.

Mickey és Minnie első megjelenése

Az 1928-as Willie gőzhajó című rövidfilmet, amelyben Mickey és Minnie korai, nem beszélő változatai láthatók, széles körben úgy tartják számon, mint azt a pillanatot, amely mindent megváltoztatott Walt Disney és cége számára és filmtörténelmet írt.

De mit jelent mindez?

Az, hogy mostantól a figurák elérhetőek bárki számára, azabad utat enged például a rajzfilmeseknek, akik mostantól átdolgozhatják és felhasználhatják Mickey és Minnie, ezen legkorábbi változatait. De nem csak ők, hanem valójában bárki megteheti ezt mostantól engedély és extra költség nélkül.

A Disney azonban figyelmeztetett, hogy Mickey modernebb változatai továbbra is szerzői jogvédelem alatt állnak!

"Természetesen továbbra is megvédjük a Mickey egér modernebb változataihoz és más, továbbra is szerzői jogvédelem alatt álló művekhez fűződő jogainkat" - közölte a vállalat.

A Disney a múltban már többször szembesült azzal, hogy elveszíti eredeti rajzfilmjei szerzői jogait.

Mickey és Minnie korábbi kalandjai

Először 1984-ben kellett volna a karaktereknek közkinccsé válniuk, de a kongresszus 20 évvel meghosszabbította ezt a határidőt. Mielőtt 2004-ben elérkezett volna a következő lejárati dátum, újabb 20 éves hosszabbítást fogadtak el, tekintettel a karakterek szimbolikusságára.

A Disney erőfeszítései a karakterek védelme érdekében még azt is eredményezték, hogy a törvényt "Mickey egér védelmi törvénynek" nevezték el. Jennifer Jenkins, a Duke Centre for the Study of the Public Domain igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy ez egy "mélyen szimbolikus és régóta várt" mérföldkő, a most végre megszűnő jogvédelem.

"Ez számunkra azt jelenti, hogy 2024-től bárki szabadon másolhatja, megoszthatja és felhasználhatja az 1928-as eredeti rajzfilmeket és a bennük szereplő karaktereket" - mondta.

Mit nem tehetnek meg az egerekkel?

A Disney még mindig külön-külön rendelkezik a Mickey mint márkaazonosító és vállalati kabalafigura védjegyével. Ez azt jelenti, hogy még mindig vannak korlátok arra vonatkozóan, hogy a nyilvánosság hogyan használhatja ezeket a képeket - mondta Jenkins.

"Amit nem tehetek meg, hogy elkezdek árucikkeket és ugyanolyan termékeket gyártani, mint amilyeneket a Disney árul" - folytatta az igazgatónő - "Tehát ha pólókat árulok Mickey-vel és Minnie-vel, és valaki, aki meglátja ezeket a pólókat, tévesen azt hiszi, hogy Disney-terméket kap, holott nem, akkor a védjegyre hivatkozva ezek gyártását le lehet állíttatni."

Tehát Mickey egér bármilyen olyan használata, amely azt a benyomást kelti, hogy a Disney-től eltérő márkához tartozik, még mindig védjegyjogi kérdés lenne.

Az egerek jövője?

Jack Kendall, egy 32 éves, Warwickshire-ből származó digitális tartalomkészítő, aki egy YouTube-csatornát üzemeltet a Disney-hírek magyarázatával, úgy véli, hogy valaki megpróbálhatja Mickey és Minnie horrorfilmes feldolgozását elkészíteni, hasonlóan a Micimackós agymenéshez, a 2023-as Micimackó: Vér és méz című filmhez.

A Disney szóvivője elmondta, hogy Mickey egér 1928-as első megjelenése óta az emberek a karaktert a vállalathoz kötik:

"Mickey modernebb változatait nem fogja érinteni a Steamboat Willie szerzői jogainak lejárta, és Mickey továbbra is vezető szerepet játszik majd a Walt Disney Company globális nagyköveteként a történetmesélésben, a vidámparki attrakciókban és az árucikkekben".

A vállalat hozzátette, hogy "azon fog dolgozni, hogy megóvja a fogyasztókat a Mickey és más ikonikus karaktereink jogosulatlan felhasználása által okozott zavartól".