77 Kurszk  (2018)

Hamarosan a mozikban Thomas Vinterberg filmje, melynek premierje kapcsán 7 érdekességet gyűjtöttünk össze, melyet érdemes tudnod a filmről.

Már csak hetek kérdése, és a mozikban a valós eseményeken alapuló Kurszk. A film rendezői székét Thomas Vinterberg foglalhatta el (A vadászat, Születésnap), míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk majd, mint Colin Firth, Max von Sydow, Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux, Michael Nyqvist, Matthias Schweighöfer és August Diehl. A forgatókönyvet Robert Rodat szerezte.

Íme 7 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • A Kurszk Thomas Vinterberg rendező és Matthias Schoenaerts második közös munkája (Távol a világ zajától - 2015).
  • A Kursk Michael Nyqvist utolsó filmje. A színész 2017. júniusában, egy hónappal a forgatás befejezése előtt halt meg tüdőrákban. A The Guardian értesülései szerint a színész addigra már az összes jelenetét leforgatta.
  • A film forgatókönyve Robert Moore 'A Time to Die' című könyve alapján készült.
  • A film valós eseményeken alapszik. A K-141 Kursk tengeralattjárón 118 orosz tengerész vesztette az életét 2000-ben.
  • A film forgatása eredetileg 2016. szeptemberében kezdődött volna meg, azonban a munkálatokat el kellett halasztani, mivel az orosz védelmi minisztérium végül nem adta meg az engedélyt a stábnak, hogy az országban forgasson. A The Hollywood Reporter értesülései szerint a minisztérium korábban ígéretet tett az alkotóknak arra, hogy a kiválasztott helyszíneken dolgozzanak. A forgatás végül csak 2017. április 26-án kezdődött meg egy franciaországi haditengerészeti bázison, Toulonban.
  • A Kurszk világpremierje a 2018-as Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt.
  • A filmet többnyire pozitívan fogadták a kritikusok. A Kurszk jelenleg 67 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2018. december).

Hazai premierdátum: 2019.01.17.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: